Roséanne ondersteund haar maiden speech met gebaren
Roséanne ondersteund haar maiden speech met gebaren

Column Roséanne Timmer-Aukes: De GebarenChallenge

De GebarenChallenge

Eén van mijn speerpunten als raadslid is toegankelijkheid. Hoe zorgen we ervoor dat Haarlem, maar eigenlijk de samenleving toegankelijk wordt, dat iedereen kan meedoen? Dingen die de gemeente moet doen zijn o.a. er voor zorgen dat de stoeptegels recht liggen, dat geleidestroken ergens naar toe leiden en dat stoplichten een tikker hebben. Maar toegankelijkheid gaat verder dan alleen fysiek, toegankelijkheid gaat ook om mee kunnen doen, om communicatie. Als raadslid vind ik dat we als gemeente Haarlem nog veel kunnen doen aan toegankelijke communicatie. De stukken die de gemeente schrijft moeten makkelijker qua taal, maar de bijeenkomsten moeten ook te volgen zijn voor doven en slechthorenden. Voordat hier vanuit de gemeente stappen in zijn gemaakt gaat er nog wat tijd overheen.

Wat kan je zelf doen?

Toegankelijkheid begint als eerste bij jezelf. Zet je fiets niet midden op de stoep of op een geleide strook. Houd alleen bijeenkomsten in ruimten die ook voor mensen met een rolstoel te bereiken zijn. Houdt met ontwerpen rekening met kleurenblinden. En zet op sociale media een beschrijving van je bijgevoegde afbeelding in je post.  Ga zo maar door... Maar waarom leren we niet met zijn allen gebaren?

De GebarenChallenge

In 2018 heb ik meegedaan aan de GebarenChallenge en dit jaar doe ik weer mee. In de GebarenChallenge leer je hoe je jezelf tijdens het praten kan ondersteunen met gebaren. Iedere week leer je aan de hand van een filmpje 10 gebaren. Na een jaar ken je zo’n 500 gebaren, heel makkelijk. Nu denk je misschien: maar ik ken helemaal geen mensen die doof of slechthorend zijn. Dat kan, maar wat nu als je toch iemand tegen komt? Hoe fijn is het dan dat je met diegene kan praten? Daarnaast hebben we allemaal wel eens keelpijn, of zijn we ergens waar we moeten schreeuwen om verstaanbaar te zijn. Hoe fijn zou het zijn om niet te hoeven schreeuwen en met gebaren te kunnen praten. Toegankelijkheid begint bij jezelf. De GebarenChallenge is dit jaar weer begonnen en je kan je nog inschrijven tot 1 maart. Ik zeg doen: https://www.gebarenchallenge.nl/

  • Roséanne TimmerAukes