Roséanne bij de women's march met op haar protestbord de tekst: voor gendergelijkheid, tegen sterotypen.
Roséanne bij de women's march met op haar protestbord de tekst: voor gendergelijkheid, tegen sterotypen.

Column Roséanne: Women’s March 2019

Zaterdag 9 maart liep ik mee met de Women’s March 2019. Met mij liepen nog 15.000 andere mensen de mars van de dam naar het museumplein. Op internationale vrouwendag had ik bij Atria een protestbord gemaakt met de tekst: Voor gendergelijkheid, tegen stereotypen*. Ik vind dat je als mens mag zijn wie je bent, zonder dat je vast zit aan de stereotypen en rolpatronen die horen bij jouw geslacht. Daarbij hoort ook dat alle genders gelijk moeten zijn en gelijke kansen moeten krijgen. De mars had een goede sfeer ondanks de harde wind en regenbuien.
De initiatiefnemers van de mars strijden voor een 'onbeschaamd feministisch*, anti-racistisch* en inclusief' 2019. En daarmee stond de Women’s March stil bij het feit dat feminisme vaak nog een wit fenomeen is.

Witte hetero cis-vrouwen* hoeven alleen te strijden voor gendergelijkheid. Ben je niet wit, niet cis, niet hetero of niet valide? Dan gaat jouw strijd verder dan alleen gendergelijkheid. Mijn oproep is dan ook: wees in je feminisme, in je strijd inclusief. Niet alle vrouwen hebben een vulva en niet alle mensen met een vulva zijn vrouw. Strijd niet alleen voor meer vrouwen aan de top, strijd voor alle vrouwen op elke trede in de organisatie. Neem in je feminisme ook racisme, validisme* en heteronormativiteit* mee.

Helaas is het anno 2019 nog steeds nodig om voor gendergelijkheid te strijden en je te laten horen. Nog steeds verdienen vrouwen gemiddeld 15.5% minder dan mannen. In de Tweede Kamer zitten 31% vrouwen. De Haarlemse gemeenteraad doet het beter met 41% vrouwen, maar alsnog. Dat is ook de reden waarom ik de politiek in ging. Het percentage vrouwen in de politiek moet omhoog dus dacht ik: waarom ga ik de politiek niet in?

Ik liep samen met UN Women Nederland. UN Women Nederland bracht HeForShe onder de aandacht tijdens de mars. HeForShe is een uitnodiging voor mannen en mensen van alle geslachten om solidair te zijn met vrouwen om een ​​gedurfde, zichtbare en verenigde kracht voor gendergelijkheid te creëren. Dus mannen wees een He For She, wees een bondgenoot. Maakt iemand een seksistische*, racistische, validistische etc. grap, spreek je uit! Wees niet stil, want wie zwijgt stemt toe en keurt het dus goed.

 

*Begrippenlijst:

Stereotypen: Een stereotype is een overdreven beeld van een groep mensen dat vaak niet (volledig) overeenkomt met de werkelijkheid. Voorbeeld: vrouwen houden van zorgen en mannen van techniek.

Feminisme: beweging die ernaar streeft dat vrouwen dezelfde rechten en mogelijkheden als mannen krijgen.

Racisme: discriminatie op basis van etnische afkomst, of huidskleur.

Cis-vrouw: een vrouw waarbij de gender identiteit overeenkomt met het biologische geslacht waarmee ze geboren is.

Validisme: is een term gebruikt voor de discriminatie en marginalisatie van mensen met een functiebeperking op grond van hun lichamelijke en-of verstandelijke gesteldheid.

Heteronormativiteit: heteroseksualiteit als norm, de standaard.

Seksisme: discriminatie op basis van geslacht.