Melissa Oosterbroek geeft informatie

Fractie vergadert in ‘woning van de toekomst’ van Melissa

Melissa Oosterbroek vertelt voor de fractievergadering ondersteund door videobeelden en illustraties het verhaal van de verduurzaming van haar huis. Nadat ze eerst heeft geroepen “Hey Google; turn the music off”. Na deze instructie stopt de muziek in de woning.

Melissa en partner hebben een huis uit 1920 in de Leidsebuurt in een jaar duurzaam verbouwd, zonder gas. Zij heeft een slang in de grond laten brengen tot 300 meter diep, voor een Warmte-Koude-opslag installatie met een gesloten bron. Zie Video De aardwarmte verwarmt het huis duurzaam en verwarmt het water. Een betonnen vierkante bak van 2x2meter is in de grond aangebracht als een kelder met alle installaties voor de vloerverwarming en de boiler; met de bovenkant net aan de oppervlakte. Ze rekent er op dat de investering in 10 à 15 jaar is terugverdiend. De energierekening wordt waarschijnlijk 80 procent minder. Dit is ook afhankelijk van de prijs van gas, die de komende jaren sterk zal stijgen.

Voor de vloerverwarming is een lichte (natbouw) zandcementvloer aangebracht. Op de bovenverdieping ligt op de houten ondergrond vloerverwarming volgens het droogbouwsysteem.

Melissa heeft PVT panelen op het dak en een zwarte thermische schutting die ook warmte opvangt. Met prachtig en hoge zonnebloemen ervoor. Melissa heeft haar huis geïsoleerd met glaswol maar kwam er later achter dat er duurzamer vormen van isolatie zijn. Het is voor het huisklimaat gezonder om isolatie te kiezen van natuurlijke materialen. Deze kan je bijvoorbeeld kopen via de webshop eco-logisch.nl.
Zij gaat nog dakpannen aanbrengen op de aanbouw die ook dienst doen als zonnepaneel.