Haarlemse Herfst Opening

Opening Haarlemse Herfst – Samen maken we de stad.

Uitgesproken door fractievoorzitter Robbert Berkhout tijdens de opening van de Haarlemse Herfst in het Dolhuys-museum op 28 september.

(Foto Dik Bol)

"Normaalgesproken spreek ik in de raad over cultuur. Overigens doen we dat te weinig. Maar dat is toch niet de plek waar het gebeurd. Dat is hier. In de raad bespreken we nota’s en memo’s. Maar het speelt zich natuurlijk in de stad af. Wat dat betreft mogen wij ook vaker de verbinding zoeken.

Dat geldt overigens niet alleen voor cultuur. Het raadswerk is niet iets wat je alleen doet op een donderdagavond in de raadszaal. De lokale democratie werkt alleen als je weet wat er leeft in de stad en daarvoor openstaat. Als mensen je weten te vinden. Als mensen zelf ook invloed hebben op wat er gebeurd.

De ontmoeting en het verbinden. Daar draait het om. Samen maken we de stad. Als het gaat om de verduurzamingsopgave of de inrichting van onze openbare ruimte. Maar ook als het gaat om waar we trots op zijn in onze stad. Zo ook ons cultureel aanbod.

Cultuur is ontzettend belangrijk. En onlosmakelijk verbonden met Haarlem. We zijn een rijke stad als het gaat om het aanbod van cultuur.

Kunst en cultuur spreken tot de verbeelding, zorgen voor inspiratie en laten ons anders kijken naar onze omgeving.

Maar het mooie aan dit festival vind ik de creativiteit. Jullie gebruiken de verborgen ruimtes in de stad. Verbinden en vernieuwen. Nieuwe inzichten bieden. Dat is ook iets waar een politiek behoefte aan heeft.

Want Haarlem staat ook voor uitdagingen. De schaarse ruimte in de stad heeft ook zijn effect op broedplaatsen. En juist die wortels; betaalbare atelierruimtes, zijn cruciaal voor de hele kunst en cultuursector. Onze uitdagingen zijn kunst voor een breed publiek beschikbaar stellen. En we zien een uitdaging in hoe de kunst in de openbare ruimte de stad ook mooier kan maken en voor verbinding kan zorgen. Zo ook in Schalkwijk.

Samenwerking, creativiteit, durven en experimenteren.

Volgens mij kunnen wij, de politiek, daarbij nog veel van jullie leren.

Ik hoop op een prachtig weekend met veel bezoekers en wellicht zien we elkaar over twee maanden weer bij de Haarlemse Winter of haal ik nu de logica van dit evenement door de war?"