Kunst en cultuur

Haarlem is een kunst- en cultuurstad met beeldbepalende podia en musea en veel kunstinstellingen die de stad verlevendigen en verrijken. Kunst en cultuur zijn onmisbaar. Daarom moet iedereen ervan kunnen genieten en eraan kunnen meedoen. Ook op onverwachte plekken.

Wij vinden alle artistieke en creatieve kunstvormen belangrijk, juist ook die van amateurs. Hun activiteiten zijn essentieel voor het creatieve klimaat in Haarlem en voor de culturele diversiteit en levendigheid. Ze maken bovendien kunst, muziek en theater toegankelijk voor mensen die anders niet deze wereld zouden betreden.

 

We willen een actief atelier- en broedplaatsenbeleid waardoor jonge kunstenaars en creatieve bedrijfjes zich graag in Haarlem vestigen. Bij leegstand wordt direct overwogen om de ruimte in te richten als atelier, oefenruimte of broedplaats. De gemeente moedigt lokale kunstenaars en artiesten aan om zich te ontwikkelen en te manifesteren.

 

Het uitgaansleven bruist, maar het cultuur- en nachtleven kan veel beter. Vooral voor jongeren. Zij weten wat er leeft en waar behoefte aan is. De gemeente betrekt daarom jongeren meer bij plannen voor o.a. sluitingstijden, festivals, jongerencentra, oefenruimtes en uitgaansgelegenheden.

 

Haarlem is een heuse popstad. Daarom moet de gemeente vrij baan bieden aan de popscene en ‘de popstad’ actief ondersteunen en promoten. Als de gemeente, net als wij, voor Haarlem Popstad kiest, blijft het popcentrum op het Slachthuisterrein in handen van de gemeente.

 

Wij willen om de twee of vier jaar een ‘nachtburgemeester’ kiezen, een spin in het web en verbinding tussen bewoners en bestuur. Iemand die de nacht- en cultuurscene van binnenuit kent en contact heeft met de verschillende horecaondernemingen en culturele instellingen. Een vraagbaak voor bandjes, jongeren en creatieven. En een adviseur voor de gemeente.

 

Woordvoerder: Peter van den Doel