Afgelopen commissievergadering Ontwikkeling is een voorstel van het college besproken om het perceel Nieuweweg 2 aan te kopen om hier mogelijk een verslaafdenopvang (Domus plus) te vestigen. Na deze aankoop zal er in de commissie Samenleving besproken worden of het vestigen van een Domus plus op deze locatie gewenst is, aldus het college.

Geen logische volgorde, aldus Raadslid Jasper Drost:

"Wat betreft GroenLinks hadden we eerst een goede discussie gehad in de commissie Samenleving over Domus plus. Dan hadden we gezamenlijk kunnen kijken aan welke voorwaarden een locatie voor deze voorziening zou moeten voldoen, om daarna pas naar logische locaties te kijken. Voor GroenLinks een dilemma. Haarlem is namelijk een sociale stad. Voor iedere persoon moet er in Haarlem een plek zijn om te wonen, bij voor- en tegenspoed. Wij zijn dus wel voorstander van een Domus plus. Maar hoe om te gaan met zo'n proces? Daar zijn we nog niet over uit."

In de gemeenteraadsvergadering van 18 oktober zal de gemeenteraad besluiten of Nieuweweg 2 zal worden aangekocht.

Tijdens de commissievergadering sprak Jasper Drost de volgende woorden uit:
 

"Het is natuurlijk niet de eerste keer dat we een aan of verkoop in deze commissie bespreken. Klein verschil is wel dat we het normaal gesproken dan alleen over taxaties hebben en het onderwerp vervolgens als hamerstuk naar de gemeenteraad gaat, nou we kunnen vandaag zien dat dit onderwerp net iets meer leeft.

En dat heeft een reden. En ik ga in mijn eerste termijn ook alleen op dit centrale punt in. Allereerst wil ik graag benoemen dat Haarlem een sociale stad is. En sociaal, dat houdt niet op bij alleen sociale huur. Dat betekent voor GroenLinks ook, dat er voor iedere persoon in Haarlem een plek moet zijn om te wonen. Of het nou allemaal lekker gaat in je leven, of misschien net even wat minder, om een understatement te gebruiken. We vinden het dan ook ontzettend belangrijk dat er een Domus plus komt in onze stad voor een groep die het niet makkelijk heeft. Dat is voor ons de basis.

Maar hoe kom je dan tot een locatie. Daarvoor had GroenLinks graag eerst een goede discussie gehad in de commissie samenleving. Daar hadden alle vragen die ook nu door de insprekers zijn gesteld, aan bod kunnen komen. Zo hadden we een goede afweging kunnen maken tussen alle belangen. Na deze discussies hadden we vervolgens in deze commissie een eventuele aankoop kunnen bespreken en dan had het zeker weten een hamerstuk geworden.

En dat is de kern van vanavond voor GroenLinks, daarom horen we graag waarom het college voor dit proces heeft gekozen voordat we een fractiestandpunt bepalen."