GroenLinks heeft samen met D66 in de raad van 19 december een brief van Horeca Haarlem over het Haarlemse nachtleven geagendeerd. Dit hebben we gedaan om een aantal redenen, maar voornamelijk omdat wat ons betreft de tijd rijp is voor een goede discussie in de raad over de Haarlemse nacht. Wat dat is een behoorlijke tijd geleden. We hebben het gehad over cameratoezicht afgelopen jaren, we hebben het gehad over de 30 uitzonderingen per jaar waar een horecatent gebruik van kan maken om langer open te blijven. Maar daar houdt het wel een beetje bij op.

Maar is zo'n discussie wel nodig zullen sommigen van jullie denken. Is er dan zoveel mis met het Haarlemse aanbod in de avond en nacht? Onze culturele instellingen draaien over het algemeen goed. Cultuuraanbod genoeg. Patronaat, Toneelschuur, Philharmonie draaien zwarte cijfers. Kijk naar de horeca. Haarlem heeft een fantastisch restaurantaanbod, 2 bierbrouwerijen, prachtige bruine kroegen die stuk voor stuk goed draaien. Wat is dan het probleem? Wat mist er dan? Wat GroenLinks betreft hebben we het dan over het rafelrandje, de culturele onderstroom en het aanbod in de nacht.

Want wat hebben bijvoorbeeld de Fietznfabriek, de Pitcher, Paasmeubelshow op de Phoenixstraat en café Storing met elkaar gemeen? Inderdaad, dat ze er niet meer zijn. Er zijn meer voorbeelden te geven. En dat is niet van de ene op de andere dag gegaan. Het is een heel geleidelijk proces geweest van steeds weer een plekkie minder. En ik noemde niet zomaar 3 willekeurige voorbeelden. Het zijn juist de wat alternatievere plekken die zijn verdwenen. De rafelrandjes. De spannende locaties. Als GroenLinkser vind ik het ontzettend belangrijk dat je in je jonge jaren de ruimte krijgt om te ontdekken wie je bent. Wat je wil met je leven en wat je daarin belangrijk vindt. Ik denk dat juist die plekken, die rafelrandjes, belangrijk zijn voor een deel van de jonge Haarlemmers om jezelf te ontwikkelen. En het is echt doodzonde dat dat langzaam verdwijnt.

 

GroenLinks is zeer verheugd dat er een organisatie is opgestaan, de Nachtwacht Haarlem. Het is juist een krachtig signaal dat de stad zelf laat zien dat het fout gaat en anders moet. Net zoals bijvoorbeeld een aantal jaar geleden toen via facebook de wens voor een nachttrein in Haarlem werd aangetoond, is dit weer gebeurd via het facebookevenement 'kom op voor de nacht'. Honderden likes, tientallen organisaties die dit ondersteunen.

 

Verder over dat nachtleven. GroenLinks heeft in het verleden vaker gepleit voor een verruiming van de horeca openingstijden. Voornamelijk om de uitloop aan het eind van de nacht te spreiden. Misschien ken je dat moment wel dat terwijl je nog met je halfvolle lauwe bier in je ene hand en een shotje in de andere, de lichten opeens fel aan gaan en je de bugsys wordt uitgezet. Combineer dat met het sluiten van een aantal andere tenten tegelijk en je hebt veel overlast op straat. Ook met de eettentjes die om 4 uur dichtmoeten. GroenLinks ziet liever dat de sluiting in de nacht geleidelijk gaat.

 

We danken de burgemeester voor de informatienota als reactie op de brief van Horeca Haarlem, met ook een concreet voorstel. Maximaal tot 7 uur open, na 2 uur niet meer naar binnen. En wat vindt GroenLinks daarvan? We hebben daarover nog geen standpunt over ingenomen. Simpelweg, omdat we vinden dat zo'n verandering in openingstijden niet zomaar afgedaan kan worden. De wijkraden in de binnenstad moeten bijvoorbeeld geraadpleegd worden. Over al bestaande overlast, over verruiming van openingstijden. GroenLinks vindt het belangrijk dat ook die belangen goed gewogen worden. We zien graag dat de burgemeester komende tijd het gesprek met de stad aangaat. Hoe kan het aanbod verbeterd worden en de overlast verminderd mogen daarbij centraal staan.

 

Wat in de aanpassing wel van belang is voor GroenLinks zijn een drietal punten:

 

- Ervoor zorgen dat de stad langzamer leegloopt aan het eind van de nacht om overlast te verminderen;

- een versimpeling van de regels. Sommige tenten mogen tot 4 uur open, sommigen tot 5 (die dan pas na 20 uur open mogen zijn), onder een flink aantal voorwaarden mag je tot 6 uur open. Dat mag wel wat eenduidiger.

- Zorgen voor differentiatie in soorten horeca.