Donderdag 31 januari is het voorstel om maatregelen te nemen om de bestaande bouw verder te verduurzamen, aangenomen in de raad. N.a.v. dit voorstel gaat wethouder Berkhout een brief sturen met informatie over duurzame oplossingen om uitvoeren tijdens het onderhoud van uw woning.

Als u een woning heeft gekocht weet u dat dat lasten en baten met zich meebrengt. Door de stijgende huizenprijzen zijn er woningeigenaren met meerwaarde op de woning. Deze baten hebben ook een keerzijde. Als u een lekkage in uw woning heeft dan bent u de aangewezen persoon om ervoor te zorgen dat het probleem wordt opgelost. En u heeft, bij de aankoop van uw woning rekening gehouden met de kosten voor onderhoud van de woning.

In Haarlem stoppen we in 2040 met het gebruik van aardgas. U heeft nog ruim 20 jaar om uw woning aan te passen aan de nieuwe status quo. U als Haarlemse woningeigenaar heeft hierin geluk, als het goed is bent u al sinds onze Haarlem Gasvrij campagne op de hoogte van deze verandering. U weet dat wanneer het tijd is voor groot onderhoud en u rekening houdt met de energietransitie, u dat geld scheelt.

 

Dat betekent niet dat u elke aannemer die zegt dat hij iets over de duurzame besparingsmaatregelen weet direct moet inhuren voor uw algemeen onderhoud. Gebruik uw gezond verstand en neem uzelf voor om te beginnen bij een isolatiemaatregel; het vervangen van uw enkelglas of het toepassen van vloerisolatie. Als raadslid laat ik mij graag inspireren door de onderhoudsplannen van ‘het Duurzaam Garenkokerskwartier’, de Haarlemse oplossing van ‘Spaargas’ en de investering in ons ‘warmtenet in Meerwijk’. Kom vooral naar het wekelijkse spreekuur voor in het Kweekcafé of bezoek een Haarlems huis tijdens de jaarlijkse duurzame huizenroute!

Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat de gemeente Haarlem de natuurlijke momenten waarop we kunnen investeren in de duurzame energietransitie meepakt. Dat kunnen we alleen doen wanneer we onze ogen openen voor de kansen die er voor ons liggen. Als bijv. de straat open ligt voor groot onderhoud, dán pakken we deze kans om het warmtenet aan te leggen. Door voorop te lopen grijpen we meer van deze economische natuurlijke momenten. En hoe langer we de natuurlijke momenten onbenut laten, hoe duurder onze energietransitie wordt.

Ik wil ervoor zorgen dat de gemeente Haarlem de ‘quickwins’ van de energietransitie ontdekt en toepast. Dat we als organisatie deze verandering aangaan met een ondernemende mindset, zodat we als een winnaar uit de energietransitie komen en ons mooie Haarlem behouden zoals het is.