30 mei is de dag van het Donorkind of in het Engels: the international day for the right to genetic identity. Op deze dag staan we stil bij het recht van kinderen om hun afstamming te weten. Dit recht is nog steeds niet overal vanzelfsprekend. Ik ben een donorkind, dat betekent dat ik gemaakt ben met zaad van een donor, in mijn geval een anonieme. In de tijd dat ik gemaakt werd was het normaal om voor een anonieme donor te gaan, het ging immers alleen om het zaadje. Bij hetero koppels werd toen nog steeds gezegd dat het beter voor het kind was om het geheim te houden. Vanaf 2004 is gelukkig anoniem doneren afgeschaft. Ikzelf heb er jarenlang over gedaan om te weten waar ik vandaan kom omdat ik geen rechten heb. Om te weten van wie ik mijn neus heb, mijn voeten, of mijn liefde voor stenen. Er zijn dingen die ik niet kon verklaren bij mijn moeders familie. Het hele verhaal is misschien voor een andere keer, maar ik heb ze inmiddels gevonden met behulp van DNA databanken (Family Tree DNA, MyHeritage, Ancestry etc.). Toen ik voor het eerst mijn biologische familie ontmoette was het alsof veel puzzelstukjes op zijn plek vielen en ik voelde me veel meer één geheel. En nee ik was niet opzoek naar familie/ een ouder, ik was op zoek naar mijn DNA.
 

    Het is in Nederland nog steeds niet goed geregeld, zeker niet met kinderen van voor 2004. Er was niet echt een wet dus donorkinderen kunnen niets beginnen. Als de donor gegevensverstrekking weigert dan heb je als kind pech. Dat voelt zo oneerlijk, er is een afspraak gemaakt die jouw hele leven bepaald en jij hebt daar niets over te zeggen.

    Er is op dit moment een rechtszaak bezig over het recht van een donorkind om haar afstamming te weten. De moeder had destijds heel bewust voor een bekende donor gekozen, maar de donor heeft in de jaren die volgden zich bedacht en wenst nu anoniem te blijven. Op de een of andere reden kan dit volgens de wet. Deze rechtszaak is een belangrijke graadmeter voor andere zaken die lopen. Hoe zit het als de donor is overleden, mag er dan contact wordt opgenomen met de familie met de vraag of zij gegevens willen verstrekken? Nu doen ze niets.

    Lees hier het betoog van één van de advocaten. Quote uit het stuk:

    "...De rechtbank Midden-Nederland laat hier duidelijk zien dat het recht op afstammingsinformatie voorrang heeft. Deze informatie is belangrijk voor de vorming van identiteit, en gaat boven het privacybelang van anderen. Bovendien hoeft niet gevreesd te worden dat de rust in een familie wordt verstoord.

    Hetzelfde geldt voor het donorkind waar SAP voor opkomt. Het is dit donorkind niet te doen om een plekje aan de keukentafel, maar om te weten waar zij vandaan komt."

     

    Mocht je een kinderwens hebben, denk dan goed na over de rechten van het kind voordat je alle stappen onderneemt. Neem geen anoniem zaad uit Noorwegen omdat je dat zo makkelijk online kan bestellen. Zet je kind voorop en doe wat goed is voor hen. Zorg dat zij hun afstamming kunnen achterhalen als zij dit willen. Zeker als wensouder heb je deze plicht. Zie vooral ook dit filmpje van Stichting Donorkind over dit onderwerp (let op is een Facebook filmpje). Mocht je er over willen praten/overleggen dan kan je contact opnemen met Stichting Donorkind of gewoon met mij.

     

    • Roséanne TimmerAukes