Veel huishoudens ontvangen folders die helaas niet gelezen worden. Die folders worden direct bij het oud papier of het vuilnis gegooid. Zonde. Daarom moet de huidige nee/nee-sticker een ja/ja-sticker worden. In Amsterdam is deze sticker er al. Sinds dit jaar is daar de ja/ja-sticker ingevoerd om verspilling van papier en plastic door ongeadresseerd reclamemateriaal en huis-aan-huisbladen te voorkomen. Volgens de gemeente Amsterdam ontvangt elk huishouden 34 kilo ongevraagd papier. Dat zijn zo’n 6.000 bomen (bron: de NRC).

De ja/ja-sticker werkt  precies het omgekeerde  als de nee/nee-sticker die nu nog bij veel huishoudens op de brievenbus zit. Waneer bewoners nog wel folders willen ontvangen, plakken zij een Ja-Ja-sticker op hun brievenbus. Huishoudens die geen folders meer willen ontvangen, hoeven geen sticker meer op de brievenbus te hebben. Zo worden niet alleen de deuren mooier maar belangrijker nog; besparen we per jaar vele duizenden kilo’s aan papier en plastic.

Is die besparing echt zo groot? Ja! Niet alleen voorkomen we duizenden kilo’s aan gerycled, of in het ergste geval verbrand, papier en plastic, de folders hoeven ook niet meer gedrukt en verspreid te worden. Bovendien hoeven ze ook niet meer opgehaald te worden door Spaarnelanden. Dit levert  niet alleen flinke winst op voor ons milieu, maar scheelt ook in de afvalverwerkingskosten.

Worden de ondernemers op deze manier niet benadeeld? Wij denken het niet. Sterker nog:  deze maatregel ondersteunt de ondernemers misschien wel! Reclame werkt, dat is zeker. Ondanks dat meer en meer ondernemers overstappen van papieren reclame naar online reclame, werken folders en advertenties in krantennog steeds. Ondernemers zouden hier anders niet voor blijven kiezen.  De ondernemer zal bij invoering van de  ja/ja-sticker nog steeds zijn folders kunnen blijven verspreiden, alleen aan een kleinere groep. Dit zijn echter wél de mensen die de folders ook daadwerkelijk lezen. Daarnaast zullen de kosten van het drukken en verspreiden van de folders voor de ondernemers aanzienlijk omlaag gaan en is er dus sprake van een veel efficienter bereik.

GroenLinks Haarlem heeft in navolging van de gemeente Amsterdam samen met Trots Haarlem, D66 en SP een motie ingediend om de Ja/Ja-sticker ook in Haarlem in te voeren. De motie zal in de raadsvergadering van donderdag 15 februari worden behandeld.