Uitgesproken GroenLinks door Melissa Oosterbroek in de commissie beheer van 27 mei

Groenlinks heeft drie aanvullingen op dit stuk: de Informatienota Onderwerp:Potentie en realisatie zonne-energie op daken en een vraag:

  1. Het mag wel wat concreter in kwh en zon opbrengsten, gekoppeld met de verwachting van de realisatie en de resultatenrekening van de gemeente Haarlem. Want we kunnen via het Rijk zien dat er veel subsidie is aangevraagd voor de daken in de Waarderpolder maar worden deze projecten ook gerealiseerd? En wat doen we eraan om zon op dak in de Waarderpolder een succes te maken? Deze antwoorden zie ik graag terug in zo een stuk.
  2. Dan punt Zon is meer dan zon PV. Er is zonnewarmte, zonnefolie en zonnepanelen. Wat wij missen is zijn die verschillende toepassingen van zon in dit stuk, in ieder geval de benoeming en verwachte realisatie hiervan. Maar ook de relatie met de doelstelling Haarlem Klimaatneutraal? Alle energie verbruik wat we niet gebruiken is pure winst. Maar ook de zonne energie die we kunnen opslaan. En hoe gaan we om met grootverbruikers, zoals bijvoorbeeld het datacenter? Als het datacenter gaat uitbreiden wat doet dat dan met onze doelstellingen en kunnen wij middels dit soort stukken daar ook van op de hoogte te worden gehouden?
  3. En dan de insprekers en onze vraag naar de wethouder, 
  1. wat heeft Haarlem een geluk met zulke duurzame doeners, dat moeten we koesteren en we moeten deze organisaties helpen. In ieder geval met de communicatie en de lobby. Het is zo dat door de ontwikkeling van het klimaatakkoord er verschillende soort duurzame energie ontwikkelaars zijn en dat zon op dak ook commercieel wordt ontwikkeld. Het is ons niet toegestaan om bepaalde partijen aselect voor te trekken. Maar we zijn wel verantwoordelijk voor het beleid en de implementatie ervan. Ik schrik als ik hoor dat pas 2 procent van de duurzame energie productie in handen is van lokale initiatieven. In het klimaatakkoord hebben we afgesproken dat dit 50 procent moet worden. Onze vraag aan de wethouder is dan ook of het mogelijk is om dit grote verschil duidelijk te maken bij het Rijk. Kunt u aan Wiebes aangeven dat de businesscase voor postcoderoos corporaties aantrekkelijker moeten worden gemaakt en op dit moment te kort schiet en niet in de pas loopt met het klimaatakkoord?
  2. En zet die tender om onze daken vol te leggen met zonne energie open!

Op basis van de bijdrage heeft wethouder Berkhout aangegeven dat er een beter stuk naar de commissie komt en dat de commissie beheer wordt meegenomen in de ontwikkeling van het zonneplan voor Haarlem middels een technische sessie.

Informatienota voortgang duurzaamheidsprogramma

https://gemeentebestuur.haarlem.nl/Vergaderingen/Commissie-beheer/2020/…

https://gemeentebestuur.haarlem.nl/Vergaderingen/Commissie-beheer/2020/…