Uitgesproken GroenLinks in de commissie Ontwikkeling van 6 februari 2020 door Melissa Oosterbroek
Voor ons ligt een visie van Natuur en Recreatie gebied Spaarnwoude, met daarin ook recreatiegebied Oosterbroek en niet Oostenbroek, een zetfout in de ontwikkelvisie. De afgelopen 6 jaar heeft mijn partij en ook de andere partijen gehamerd op het financieel zelfredzaam maken van dit gebied. Daarom hebben we nu een visie, een stip op de horizon waardoor we moeilijke keuzes van meer perspectief kunnen voorzien. GroenLinks staat helemaal achter het verbeteren van de exploitatie modellen voor de recreatie in het gebied. GroenLinks staat ook helemaal achter de stelling in het stuk dat de aaneenschakeling van het recreatiegebied gaat gebeuren met het behoud van de biodiversiteit en juist natuurversterkend is.
 

Over geld verdienen in een natuurgebied maak ik mij niet zo’n zorgen, dat lukt wel. We krijgen steeds meer bewoners die even rust nemen in de natuur en die kiezen daar steeds meer recreatiegebied Spaarnwoude voor.
De overgang naar meer aaneengesloten gebieden waar de biodiversiteit wordt behouden, daar maak ik mij wel zorgen over. Dit natuurgebied dat een beschermde status heeft vanuit het NNN gebied (NatuurNetwerk Nederland) kun je niet 1,2,3 verplaatsen. In deze stukken bevinden zich diersoorten die leven op grond wat volgens Tauw (Milieu adviesbureau) onvervangbare stukken natuur zijn. De manier waarop we met die stukken natuur omgaan naar aanleiding van het besluitpunt dekt wat mij betreft onvoldoende de lading. GroenLinks stelt dan ook voor om het besluitpunt als volgt aan te vullen: het achterstallig onderhoud van het recreatiegebied mag niet verder toenemen en het Algemeen Bestuur dient in 2020 een besluit te nemen hoe het achterstallig onderhoud wordt ingelopen en op welke wijze deze kosten worden gedekt en daarbij de biodiversiteit in Spaarnwoude  vergroot.”

Door biodiversiteit in het besluitpunt te vermelden is de motie Natuurwaarden in Spaarnwoude voorlopig afgedaan en zullen wij deze weer van stal halen bij de bespreking van het uitvoeringsplan die over enkele maanden naar de commissie Ontwikkeling komt. Naar aanleiding van de bijdrage wordt daarbij de “biodiversiteit in Spaarnwoude te vergroten” toegevoegd bij het besluitpunt in de zienswijze.  

Lees hier onze vorige bijdrage over Natuur & Recreatiegebied Spaarnwoude https://haarlem.groenlinks.nl/nieuws/biodiversiteit-spaarnwoude