Robbert Berkhout

Robbert Berkhout

Fractievoorzitter; Cie. Ontwikkeling Cie Bestuur

Naam:
Robbert Berkhout

Leeftijd:
31 jaar

Woon je in Noord, Zuid, West, Oost of centrum? 
Ik woon in West, specifieker in de Leidsebuurt. Inmiddels al jaren en naar volle tevredenheid!

Heb je huisdieren?
Zeker, ik heb een kat, een britse korthaar genaamd Bennie.

Waar ga jij je hard voor maken?

We hebben zoveel kennis en creativiteit in deze stad. Ik wil echt veel meer ruimte geven aan initiatieven. Ik wil met trots kunnen vertellen dat ik in een stad woon waar we een dakkas en daktuin op een betonnen parkeergarage neerzetten, waar mensen massaal van hun straat een leefstraat maken. Waar buurtbewoners braakliggende voetbalvelden omschoffelen tot een ecologische pluktuin. Die creativiteit moet je niet tegenwerken met regeltjes maar omarmen en zo faciliteren dat we samen (bewoners en gemeente) werken aan een schonere en socialere stad. Daar ga ik mij hard voor maken.

Wat is jouw groene wens voor Haarlem?
Dat we het onderwerp klimaatadaptie en dan met name de hittestress in steden serieus nemen en de komende jaren in de meest versteende stukjes stad echt steen vervangen voor groen. Wat mij betreft kan dat bijvoorbeeld goed bij de Raaks (het stukje afgesloten weg tussen de raaksbruggen en de gedempte oude gracht) en in de bocht van de Koudenhorn (waar nu een lap asfalt van jewelste ligt).

Wat is jouw linkse wens voor Haarlem? 
Dat iedereen ook van deze stad kan blijven genieten. Dat de stad betaalbaar blijft voor iedereen die hier wil wonen. Maar dat ook het ongelooflijke aanbod aan cultuur dat we hier hebben voor veel meer Haarlemmers toegankelijk wordt. Stiekem hoop ik dat Schalkwijk over 5-10 jaar de place to be is. Juist omdat het daar nog betaalbaar is dat het daar gebeurt. Triple threat & Schalkwijk aan zee laten volgens mij al zien dat Schalkwijk zijn negatieve imago van zich af aan het schudden is.

Heb jij een duurzame tip voor de huishoudens in Haarlem?
Jahoor, dezelfde tip die ik mezelf ook als goed voornemen had voorgenomen; Ga minder vlees eten, ga minder vaak met het vliegtuig op vakantie, en ga iets minder shoppen (doe bijvoorbeeld wat langer met je mobieltje). Als iedereen dit zou doen zou de impact al gigantisch zijn. En het zijn geen wereldschokkende aanpassingen.

Waar kom je graag in Haarlem?
Ik vind juist de afwisseling wel leuk. Zo is Frisk aan het Spaarne echt een aanwinst. Zit er bij het Uiltje altijd wel een lekker speciaalbiertje tussen, geeft de Oerkap een heerlijk zomergevoel maar ben ik ook wel echt blij dat we een Toneelschuur in Haarlem hebben.

Wat is het mooiste plekje in Haarlem?
Stiekem was de La Place bovenop de V&D natuurlijk wel een topplek. Ben benieuwd of Hudson’s Bay dat straks weer in ere herstelt. En ik vind het toch nog steeds wel heel bijzonder om in het Stadhuis van Haarlem rond te lopen en natuurlijk te vergaderen. In de wetenschap dat vanuit deze plek al eeuwen de stad wordt bestuurd.

Als jij een boom zou zijn, welke zou je zijn?
Tja ik heet Berkhout hé;) En volgens mij groeien Berken echt overal. (Ik heb het even opgezocht; het zijn de enige bomen die voorkomen op Groenland en IJsland). Dat is natuurlijk wel een mooie metafoor. Winterhard! Hoewel ik persoonlijk toch ook wel uitkijk naar warmer weer haha.