Nieuws

Column: Wethouder Cora-Yfke Sikkema

Wat een maanden....

Van doorgaan met het gewone werk, campagne voeren, verkiezingen winnen, onderhandelen, coalitieprogramma opstellen, nieuw college vormen en tussendoor nog wat privé-afspraken proberen in te plannen. Veel, intensief, bijzonder en tof. Met een grote en goede fractie én een collega GL-wethouder. Ik had de afgelopen periode dan ook niet willen missen! Maar eerlijk is eerlijk, ik heb ook zin in vakantie.

We zijn inmiddels gestart met uitvoering geven aan het mooie coalitieprogramma “Duurzaam Doen”. Ik focus me op duurzaamheid, economie en mobiliteit. Duurzaamheid en mobiliteit zijn geen nieuwe onderwerpen voor mij, maar het programma is op die punten aangescherpt, dus kunnen we niet gewoon door met de rijdende trein: tijd om pas op de plaats te maken en te bezien hoe vorm te geven aan de extra ambities. Na te denken wat we nodig hebben om die trein sneller en effectiever te kunnen laten rijden. En dat doet de gemeente natuurlijk niet alleen, maar samen met onze partners in de stad en regio. Wordt vervolgd!

Economie is nieuw in mijn pakket. Daar ben ik blij mee, want ik wil duurzaamheid en economie graag meer met elkaar verbinden. Dat gebeurt al volop, zo blijkt uit twee bijeenkomst waar ik vandaag bij aanwezig was.
 

Lees verder

Primeur in de raad: vragen gesteld over plannen voor loondispensatie -ondersteund door gebarentaal

(Foto: Roséanne maakt het gebaar voor "loon" uiteraard met beweging.)

Roséanne Timmer-Aukes, Raadslid voor GroenLinks Haarlem, heeft mondeling vragen gesteld, ondersteund door gebaren zodat ook slechthorenden en doven live kunnen zien wat er gezegd wordt.

De vragen betreffen de plannen van het kabinet om mensen met een arbeidsbeperking, door middel van loondispensatie, onder het minimumloon te laten werken.

Oorspronkelijk zijn de vragen opgesteld als motie, die werd mede ondersteund door PvdA, D66, CU, SP, OPHaarlem, Actiepartij en Jouw Haarlem.

Deze Haarlemse partijen kunnen zich niet vinden in de plannen van staatssecretaris van Ark, om per 1 januari 2019 loonsubsidie voor mensen met een arbeidsbeperking te vervangen voor loondispensatie. Volgens de plannen hoeft een werkgever de werknemer alleen te betalen voor de productiviteit van de werknemer, dat betekent dat de werknemer minder dan het minimumloon kan verdienen. De werknemer ontvangt zo nodig een aanvullende uitkering van de gemeente, maar moet deze wel eerst zelf aanvragen. Vanwege het feit dat de werknemer minder loon van de werkgever ontvangt bouwt de werknemer ook nog eens minder pensioen op.

Lees verder

Melissa Oosterbroek geïnstalleerd als raadslid

Melissa Oosterbroek is in de raad van 19 juli geïnstalleerd als raadslid door het afleggen van de gelofte. Haar zwangerschapsverlof is voorbij. Zij is in die tijd vervangen door Peter van der Mark. Zij was in die tijd wel regelmatig aanwezig bij de fractievergadering en andere activiteiten.

Column: Wethouder Marie Thérèse Meijs

De verwondering van één dag uit het leven van een wethouder.

 

In september 2017 kon ik niet vermoeden dat het telefoontje van Tenda zou leiden tot waar ik nu zoal druk mee ben. Sinds 7 juni ben ik werkzaam als nieuwe wethouder in het college van B&W van Haarlem. Een wereldbaan!

De wekker hoef ik eigenlijk al de hele maand niet meer te zetten.  Ik ben ruim op tijd wakker, spring mijn bed uit, zet een kop thee en lees het Haarlems Dagblad.

Dat lees ik nu anders, ik kijk überhaupt anders. Niet alleen naar de krant, maar ook naar de stad, het fietspad, de bomen, een verkeersopstopping, mijn praatje met de buren is anders, alles heeft een andere betekenis. En ik mag me legitiem met alles gaan bemoeien…

Mijn werkdag begint direct, voordat ik mijn huis verlaat, heb ik de e-mail gecheckt, de appjes gelezen, iBabs geopend en mijn digitale agenda doorgelopen. iBabs is mijn digitale kantoortje.

Ik kom rond half negen binnen op het prachtige stadhuis, loop even bij het secretariaat binnen en steek mijn hoofd om de deur van de bodekamer. Even een grapje met de hoofdbode of een hartelijke groet aan de dames van het secretariaat. En dan mag ik even genieten van enkele minuten rust op mijn prachtige kamer voor dat de dag echt start.  Vaak om 9 uur met de eerste afspraak. Maar soms begint de dag ietsje eerder.

Lees verder

Peter van der Mark raadslid af

Aan het einde van de beraadslagingen over de Kadernota bedankte burgemeester Wienen, Peter van der Mark voor zijn (korte) raadslidmaatschap als vervanger van Meissa Oosterbroek, de raad roffelde instemmend op de tafel.

Pagina's