Nieuws

Zorgverzekering voor Haarlemse minima in 2018 met slechts €25 Eigen Risico

In April 2017 heeft de fractie GroenLinks Haarlem het college verzocht te onderzoeken of in Haarlem een zorgverzekering aan alle Haarlemmers kan worden aangeboden met een laag eigen risico of een eigen risico van 0 euro.

Dit naar aanleiding van een onderzoeken in Rotterdam of zorgverzekeraars interesse hebben om alle inwoners een ziektekostenverzekering aan te bieden met een eigen risico van maximaal 50 euro.

Het Haarlemse college gaf aan deze ontwikkelingen met interesse te volgen, zowel de genoemde plannen van de gemeente Rotterdam en andere gemeenten, als het landelijke beleid rondom het eigen risico.

Het College heeft nu voor de periode 2018 – 2020 een collectieve zorgpolis afgesloten met verzekeraars Univé en Zorg en Zekerheid voor  Haarlemmers met een minimum inkomen ( ± 4400 inwoners met recht op een Haarlem Pas) Zij kunnen bij één van de twee verzekeraars een gunstige polis afsluiten en hoeven vanaf 2018 slechts 25 euro aan eigen risico te betalen (omdat de gemeente de rest van de Eigen Risico aan de verzekeraard vergoed). Een eigen bijdrage in het kader van de WMO wordt ook voor minima door de gemeente vergoed.
 

 

Lees verder

3 november: conferentie over de duurzame voedselvoorziening van Haarlem

Voeding voor de Stad is de titel van de conferentie op vrijdag 3 november, 13.30 - 18.00 uur in Kweekcafé Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9. Organisatie door: Platform Haarlem Groener en Circus Circulair

Opening door wethouder Cora-Yfke Sikkema, keynote speech door Ernst van den Ende, Vier pitches van succesvolle projecten: Erik de Keulenaar (De Nieuwe Akker), Annette de Vries (Jong leren Eten), Maaike van Beusekom (Kweekcafé), Marjan de Boer (Circus Circulair)
Daarna workshops:
Samenleving: wat zijn de do's en don'ts van stadslandbouwtuinen en hoe kunnen we nieuwe projecten opzetten?
Educatie: kunnen we leren composteren in de stad en hoe betrekken we kinderen bij gezonde voeding?
Economie: wat is de betekenis van voeding voor de economie en hoe maken we onze bedrijven circulair?
Beleid: hoe ontwikkelen we een voedselvisie voor de stad Haarlem?

Daarna samenvattingen en borrel.

U kunt zich aanmelden voor de conferentie via deze link: https://goo.gl/forms/CsDl7DI403G1MKnm1

 

 

24 oktober Stadsgesprek in de Pletterij: hoe versterken we de lokale journalistiek?

De vraag hoe de lokale journalistiek versterkt kan worden staat centraal in het stadsgesprek dat op dinsdag 24 oktober georganiseerd wordt door De Pletterij en de stichting Stadsgesprekken.

De zorgen die van diverse kanten worden geuit over het functioneren van de journalistiek op lokaal niveau zijn aanleiding voor het stadsgesprek. Wordt de lokale overheid nog wel voldoende gecontroleerd? Volgen de journalisten het reilen en zeilen van lokale instanties nog wel afdoende? De gemeenteraad van Leiden is van mening dat dit niet het geval is. De raad liet de Universiteit van Leiden onderzoek doen naar het instellen van een projectfonds voor de Leidse journalistiek. Is dat een goed idee? Moet de gemeente Haarlem ook een rol spelen in het versterken van de lokale journalistiek als waakhond van de democratie? En hoe zou dat er uit moeten zien? Het stadsgesprek wordt ingeleid door prof. Jaap de Jong, auteur van het Leidse onderzoek.

Het stadsgesprek vindt plaats in de Pletterij, Lange Herenvest 122 in Haarlem. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en eindigt om 22.00 uur. De zaal is open vanaf 18.30 uur. Tijdens de inloop wordt soep met brood aangeboden. Het stadsgesprek is gratis en voor iedereen toegankelijk. Graag aanmelden (het maximaal aantal deelnemers is 40) op www.pletterij.nl

Foto: Jaap de Jong, Bron: Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

25 oktober Pletterij Tegenlicht meet up – zorgeloos leven

Op woensdagavond 25 oktober vindt in de Pletterij de Tegenlicht Meet Up plaats onder de titel Zorgeloos leven. Aanleiding is de Tegenlicht uitzending van 15 oktober over het plan van Jos de Blok voor een zorg op basis van vertrouwen in plaats van bureaucratie. Gasten zijn Jos de Blok, tevens initiator van de zorginstelling zonder managers Buurtzorg, Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP en de gezondheidseconoom Xander Koolman.

In de aflevering van VPRO Tegenlicht van 15 oktober stond Jos de Blok centraal. Met Buurtzorg hervormde Jos de Blok de thuiszorg. 'Managen is flauwekul. Je moet mensen gewoon hun werk laten doen.' Met Buurtzorg hervormde Jos de Blok de thuiszorg. Nu neemt hij een nieuw initiatief bij de zorgverzekeraars. Realiseert dat een belofte van minder bureaucratie, meer kwaliteit en lagere kosten in de zorg?

Nu komt Jos de Blok met een plan voor een nieuw soort verzekeraar. Wat is zijn gouden ei? Renske Leijten Kamerlid voor de SP en geestelijke moeder van het nationaal zorgfonds licht de SP plannen toe. In dit nationale fonds is er slechts één inkoper van zorg, die de huidige negen zorgverzekeraars vervangt. Eén polis, in plaats van de ruim zestig die nu ‘op maat gesneden’ worden aangeboden. Meer zorg voor minder geld. Xander Koolman, gezondheidseconoom, gaat in op de financiële onderbouwing. Hoe zorgt het systeem ervoor dat de zorg zich richt op de patiënten die dit echt nodig hebben? Hoe voorkom je dat zorgaanbieders zorg van lage waarde leveren? En hoe beheers je de kosten als je de regie meer bij de zorgaanbieder en de patiënt legt zoals voorgesteld in Zorgeloos?

Marieke ten Katen, redacteur zorg bij Het Financiële Dagblad, leidt de avond. Voor de pauze geven de inleiders een korte toelichting en gaan met elkaar in debat. Na de pauze is er ruimte voor discussie met de zaal. Tegenlicht Meet Up van 25 oktober begint om 20.00 uur, de toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Reserveren kan via www.pletterij.nl. De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem.

In ABC: tentoonstelling Groene schoolpleinen tot 12 november

Dinsdagmiddag 17 oktober opende wethouder Cora-Yfke Sikkema in het ABC Architectuurcentrum Haarlem de expositie Groene schoolpleinen. Op deze tentoonstelling tonen acht Haarlemse basisscholen hun schoolpleinen die een metamorfose hebben ondergaan. De pleinen zijn samen met ouders en kinderen ontworpen en tot stand gekomen. Ontmoeten, natuurlijk spelen, educatie en biodiversiteit waren onderdeel van het ontwerp.
In 2015 heeft de gemeente Haarlem scholen benaderd om hun schoolpleinen te vergroenen en stimuleerde dit met een subsidie. Acht scholen hebben uiteindelijk subsidie ontvangen. De scholen zijn met ontwerpers, ouders en kinderen aan de slag gegaan om hun schoolpleinen om te toveren. Op de expositie tonen De Beatrixschool, De Kring, De Talenten, De Wadden, De Zuidwester, Vrije school Kennemerland, De Rudolf Steinerschool en De Werkschuit het resultaat van voor- en na de vergroening in de diverse seizoenen.

Wethouder Sikkema: “Haarlem wil de stad graag vergroenen. Met dit project zijn we weer een klein stapje dichter bij dat doel. De tentoonstelling geeft een mooi beeld van de groene schoolpleinen. Ze zijn alle acht verschillend. Ik ben enorm trots op wat jullie samen hebben bereikt. De pleinen zijn dan misschien verschillend, wat het zelfde was, is jullie betrokkenheid en enthousiasme, niet alleen van de directeuren en leraren, maar ook van de ouders, omwonenden en de kinderen.  Het betrekken van de leerlingen bij het project heeft als doel dat zij leren zorgzaam om te gaan met de natuur. Groene schoolpleinen dagen uit om gevarieerd spel te laten zien.”

Foto: Groen Mug - De Wadden

Huis-aan-huis-actie 21 oktober 2017

Huis-aan-huis-actie 21 oktober 2017

Zaterdag 21 oktober gaan we weer langs de deuren voor een huis-aan-huis-actie. Tijdens deze actie gaan we langs Haarlemse deuren om zo veel mogelijk mensen te spreken over wat voor veranderingen ze graag in de stad willen zien.

We beginnen om 12:00 uur met een instructie bij het verzamelpunt, Prinsenhof 2 (bij de bruine deur). We sluiten de dag rond 16:00 uur af met een kleine borrel om alle ondervindingen met elkaar te delen.

Doe je mee? Ervaring is niet nodig, iedereen is van harte welkom! Ook als je maar een uur mee wilt helpen, ben je van harte welkom.
Meld je aan voor deze huis-aan-huis-actie door jezelf in dit evenement op aanwezig te zetten of door te mailen naar jasper@groenlinkshaarlem.nl

Wil je GroenLinks Haarlem vaker meehelpen? Ga dan naarhttps://groenlinks.nl/doemee.
Geen tijd, maar wil je ons wel steunen? Ga dan naar https://steun.groenlinks.nl/haarlem

Pagina's