Nieuws

Wethouder met een hoed van afvalplastic op Prinsjesdaglunch

Wethouder Sikkema van o.a. Duurzaamheid en Economie is aanwezig bij de jaarlijkse Prinsjesdaglunch voor Haarlems Ondernemers in de Lichtfabriek.

De hoed die Cora-Yfke draagt is gemaakt van gesmolten Pet-flessen, waarvan korrels worden gemaakt, die verwerkt worden tot garens, die niet chemisch gekleurd worden. Een milieuvriendelijke hoed die applaus oogstte.

Betrokken bij de fabricage van de hoed zijn Jenny Netten rechts op de foto; een onderneemster die kleding verkoopt gemaakt uit afvalstoffen. Niet op de foto Nana Bouwens, de creatief ambachtsvrouw.

Fractie Werkbezoek bij Cirkelstad

Op 17 september brengt de fractie, samen met wethouder Marie Thérèse Meijs een bezoek aan Cirkelstad; in de “Arena” van MAAK in de Waarderpolder. De arenabanken waarop ieder zit, zijn gemaakt van hergebruikt hout door jongeren (met schooluitval).

Vijf vertegenwoordigers van organisaties en bedrijven, die samenwerken in een netwerk om circulaire innovaties te realiseren, ontvangen de fractie en wethouder. In Cirkelstad is in feite opgegaan het voormalig ‘Circus Circulair’ en werkt ook ‘het Vuilrak’ samen. Tijdens de presentatie en discussie daarna blijkt dat bij het praten over circulair denken en handelen, er begrippen gebruikt worden die niet voor ieder dezelfde definitie hebben. De vertegenwoordigers praten gloedvol over de idealen van circulair. Inleider; fractielid Melissa Oosterbroek, stelt dat in lokale productie waarde zit; meer dan alleen winst maken. MAAK is een inspiratiebron voor circulair.

Er worden in een PowerPointpresentatie door Juan Nibbelink prachtige voorbeelden van circulair getoond in andere steden o.a. Heyplaat, C-Beta, Bret, Blue City en hergebruik in Rotterdam van materialen voor afvalbakken.

Lees verder

Meer groen en auto luw Houtplein

GroenLinks Haarlem waardeert de extra mogelijkheid die de wethouder geeft om feedback te geven op de plannen, afgelopen donderdag 13 september tijdens de commissievergadering Beheer. De overzichtelijke website Houtplein-inbeeld.nl geeft ons inzicht in de verschillende belangen op het Houtplein. Onze algemene conclusie is dat we allemaal een mooi plein willen, dat de glorie van het Houtplein weer in ere wordt hersteld; meer groen en veiliger fietsen.

Op de website Houtplein-inbeeld.nl komen meerdere inwoners met de suggestie dat een ondergrondse parkeergarage voor fietsers mogelijk een deel van de oplossing biedt. GroenLinks Haarlem is daar voorstander van.

Lees verder

Fietsbezorging

In oktober gaat een pilot van start waarbij via de app of de website online geshopt kan worden bij  Haarlemse winkels. www.hoody.nl  Organiseert; dat via smartphone, tablet of computer de consumenten vanaf de bank online kunnen shoppen bij 1 of meer winkels en favoriete producten kunnen laten bezorgen wanneer het hem of haar uitkomt. De bezorging gebeurt met de fiets.

Pakjes per fiets laten bezorgen vanaf de voordeur kan via www.buurtmus.nl . s’Avonds tussen 19:00 en 21:00 komen zij van Buurtmus langs voor uw verzending.

De fietskoeriers.nl bezorgt pakjes in Haarlem op de fiets met eigen koerier, of via DHL die in Haarlem ook bezorgt per fiets.

Daarnaast zijn er allerlei afhaaleten-bedrijfjes die eten thuisbezorgen met fietskoerier zoals foodora deliveroo e.d.

De Beebox bezorgde per fiets maar opvolger Willem en Drees doet dat niet meer.

Figeebrug Fietsbrug Waarderpolder

Vanaf vandaag heeft Haarlem er een nieuwe fietsbrug bij; de Figeebrug. Deze ophaalbrug verbind de Minckelersweg bij de Lichtfabriek met de BakkeRij en het Figeeterrein aan de overkant. De brug maakt de oversteek aanzienlijk korter voor de werknemers daar en dat was een van de redenen dat de ondernemers dan ook besloten mee te betalen aan de financiering van deze brug.

Het had wat voeten in de aarde, qua kosten maar ook qua tijdsduur voordat de brug er uiteindelijk lag. Maar we mogen blij zijn dat er is doorgezet. Ook mede dankzij de inzet van oud-wethouder Joyce Langenacker en de financiele ondersteuning van de Provincie Noord-Holland is er nu een aanzienlijk kortere nieuwe fietsroute naar de Waarderpolder ontstaan.

De brug heeft een ophaalconstructie vanwege de boten van sloopbedrijf Treffers. Wij verwachten dat dit de directe omgeving een boost gaat geven en dat vooral veel werknemers die werkzaam zijn in de Waarderpolder vanaf nu de auto kunnen laten staan en lekker met de fiets naar het werk kunnen gaan.

Al met al staat deze brug symbool voor de nieuwe bereikbaarheid en is het een mooie vorm van co-financiering waarbij gemeente, provincie en ondernemers de meerwaarde van deze brug voor het bedrijventerrein hebben ingezien.

De brug werd feestelijk geopend door wethouder Cora-Yfke Sikkema van economie en duurzaamheid tezamen met gedeputeerde Jaap Bond van de Provincie.

Robbert Berkhout

Nieuwe LED-verlichting in de raadzaal

Tijdens het reces is de verlichting in de raadzaal vervangen. Er hangen nieuwe armaturen met LED-lampen. De gemeente is bezig om in al haar gebouwen Ledverlichting aan te brengen. Per motie heeft de gemeenteraad opgeroepen om ook Ledverlichting aan te brengen in de raadszaal. De lampen gebruiken 40% minder energie en gaan twee keer zo lang mee als de conventionele verlichting. Het was niet een kwestie van nieuwe lampen indraaien maar er zijn nieuwe armaturen aangebracht waardoor de kosten, inclusief installatie, hoger uitkwamen dan verwacht. De armaturen zijn wat dominanter aanwezig dan de ‘oude’ armaturen (zie linker foto uit 2016).

De verlichting is aangepast voor gebruik tijdens video-opnamen. Sinds twee jaar zijn de raads(commissie)vergaderingen live te volgen, of achteraf te bekijken, op internet. In de ruimte in het midden van de raadszaal staan verschillende ‘beweegbare’ camera’s opgesteld die een spreker, die op de knop van de microfoon heeft gedrukt, in beeld brengt.

Pagina's