Haarlem is een diverse stad met verschillende lagen van de samenleving: mensen van verschillende kleuren, leeftijden, culturen, gemeenschappen en inkomens van hoog tot midden en laag. Daarbij behoren ook doelgroepen die rond het sociaal minimum leven.

Met de opkomst van radicaal rechts zien we ook in Haarlem een groeiende behoefte aan specifiek beleid en een plan van aanpak gericht op preventie.

Op woensdag 12 maart sprak GroenLinks Haarlem met wethouder Eva de Raad over de voortgang van een nieuw, specifiek antidiscriminatiebeleid en de structurele aanpak van racisme in onze stad. GroenLinks Haarlem werkt dagelijks samen met bewoners en organisaties aan een inclusieve stad en dat doen wij met veel plezier en trots.

Tijdens dit gesprek heeft GroenLinks meerdere concrete voorstellen gedaan. We pleiten voor een gerichte en samenhangende aanpak van discriminatie en racisme binnen de zorg, het onderwijs, de woningbouw coöperaties, sportverenigingen, de arbeidsmarkt, de horeca én binnen de veiligheidssectoren.

Een belangrijk nieuw aandachtspunt dat wij hebben ingebracht, is de discriminatie van mbo-studenten bij het vinden van stage- en werk ervaringsplekken. Daarom stellen we voor dat de gemeente Haarlem niet alleen beleid ontwikkelt, maar ook actief het goede voorbeeld geeft als stage- en werkplek voor jongeren uit het mbo binnen de gemeentelijke organisatie.

Voorafgaand aan dit gesprek heeft GroenLinks veel werkbezoeken gebracht aan diverse organisaties, waaronder Bureau Discriminatiezaken Zuid-Kennemerland. Dit om goed inzicht te krijgen in de situatie in de stad, en om te horen wat de behoeften en vragen van Haarlemmers zijn.

Wij bedanken de wethouder en haar beleidsadviseur voor de fijne samenwerking. We zijn ontzettend blij dat onze voorstellen worden meegenomen in de verdere uitwerking van het beleid.

Wij kijken met vertrouwen uit naar het beleidsstuk en plan van aanpak, en blijven ons onverminderd inzetten voor een rechtvaardige en inclusieve stad.