Centraal punt in de wijk

Een goede speeltuin is een centraal punt in de wijk: hier komen de jongste Haarlemmers elkaar tegen, spelen ze samen en kunnen ze lekker actief bezig zijn in de buitenlucht. Ook hun ouders, grootouders en andere verzorgers komen hier met elkaar in contact. Onderzoek van Ecorys en Jantje Beton (link ) liet enkele jaren geleden zien dat speeltuinen landelijk gezien ongeveer twee keer zoveel ‘opbrengen’ als dat ze kosten. Bijvoorbeeld omdat spelen de gezondheid van kinderen verbetert en het de sociale cohesie in een wijk vergroot. Kortom: speeltuinen moeten we koesteren!

Speeltuinen in Haarlem

In Haarlem zijn er veel openbare speelplaatsen. Daarnaast zijn er ook 16 speeltuinen die door een vereniging bestuurd worden. In deze gevallen vormt een groepje vrijwilligers een bestuur: dat houdt in de gaten dat alles goed verloopt en organiseert bijvoorbeeld activiteiten in de speeltuin. In Haarlem zijn de besturen ook verantwoordelijk voor al het onderhoud en de vervanging van speeltoestellen in ‘hun’ speeltuin. Dat betekent dat ze moeten zorgen voor voldoende inkomsten, bijvoorbeeld door toegangsgeld te vragen of het bijgebouw te verhuren voor feestjes. De afgelopen jaren zijn de prijzen van nieuwe speeltoestellen opgelopen tot tienduizenden euro’s per toestel en meerdere speeltuinverenigingen hebben moeite om daarvoor genoeg inkomsten binnen te krijgen. Dat betekent dat er soms niet genoeg geld is om kapotte toestellen te vervangen. Naast dat de speeltuin daardoor steeds minder aantrekkelijk en leuk wordt om in te spelen, kan het zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen.

Plannen voor de speeltuinen

Bij deze Kadernota heeft het college voorgesteld om een bedrag te reserveren zodat voor elke speeltuin ten minste één toegankelijk speeltoestel geplaatst kan worden: bijvoorbeeld een speeltoestel dat geschikt is voor kinderen die een rolstoel gebruiken. Dat vinden wij natuurlijk heel goed nieuws, maar we maakten ons wel zorgen over het onderhoud van de speeltuinen. Daarom hebben we twee moties ingediend, die allebei met een ruime meerderheid zijn aangenomen!

Motie 1: Een impuls voor achterstallig onderhoud speeltuinen  

Hierin vragen we om voor alle speeltuinen in kaart te brengen of er op dit moment speeltoestellen gerepareerd of vervangen moeten worden, en hoeveel dat gaat kosten. Deze inventarisatie was vorig jaar al toegezegd, maar zonder een duidelijke deadline. Onze motie vraagt om de inventarisatie uiterlijk bij de aankomende begroting (eind 2025) aan de raad te sturen. Zo kunnen we zo snel mogelijk achterstallig onderhoud wegwerken. Natuurlijk vragen we hierbij ook gelijk dat bij elk toestel dat vervangen moet worden, er gekozen wordt voor een toegankelijk speeltoestel zodat de speeltuinen steeds inclusiever worden en dus leuk zijn voor álle kinderen.

Motie 2: Structurele oplossing, speel geen spelletje met de speeltuinen

De tweede motie gaat over de verantwoordelijkheden van de speeltuinbesturen en de gemeente. Wij vinden dat je vrijwilligers, die zich willen inzetten voor hun buurt, zoveel mogelijk de ruimte moet geven om zich daarop te kunnen concentreren. Daarom vragen we in onze motie om een nieuw speeltuinbeleid uit te werken. Daarbij krijgen alle speeltuinbesturen in elk geval de optie om ervoor te kiezen dat de verantwoordelijkheid voor onderhoud en vervanging bij de gemeente komt te liggen. De speeltuinbesturen kunnen zich zo concentreren op het organiseren van activiteiten, zorgen voor ruime openingstijden (ook bijv. in het weekend en op feestdagen), of om te sparen voor nieuwe, extra toevoegingen.

Vervolg

De financiële afweging kan helaas pas bij de aankomende begroting gemaakt worden, maar we zijn blij dat deze moties alvast op brede steun konden rekenen in de gemeenteraad. Goed nieuws dus voor de Haarlemse speeltuinen!

 

Speeltuin met lint
Veel speeltuinen in Haarlem hebben nog te maken met achterstallig onderhoud.