In Amsterdam is er 1 Mei-viering met een door GL-Amsterdam georganiseerd debat over het Basisinkomen.
De invoering van de achturige werkdag is historisch proces dat zich voltrok vanaf eind 19e eeuw. Onder slechte arbeidsomstandigheden werden er werkdagen gemaakt van 10 tot 16 uur, zes dagen per week. De arbeidersbeweging heeft zich sterk gemaakt voor de 8-urige werkdag.
In Nederland werd in 1919 de wet aangaande achturige werkdag ingevoerd.
De 1 mei viering is sterk verbonden aan de CPN, SDAP/PvdA, de vakbond en enigszins aan de PSP.
In Haarlem werd in 1890, zoals het Algemeen Handelsblad beschreef: “een betooging gehouden ten gunste van een normalen arbeidsdag. Een tiental vereenigingen had haar belegd in “Felix Favore”. Ongeveer 1400 personen vulden de geheele zaal. De heer D. de Clercq zette op deze bijeenkomst de voordeelen van zulk een werkdag uiteen. Hij zou wenschen dat er een partieele proef werd genomen, doch keurde staatdwang af. Ten slotte werd de volgende motie aangenomen: “De vergadering te Haarlem, samengekomen op 1 mei 1890, overtuigd dat de wettelijk vastgestelde arbeidsdag van 8 uren noodzakelijk is tot verheffing van de arbeidersklasse; overtuigd dat een internationale arbeidsdag van 8 uren beschouwd moet worden als een eerste stap tot ontheffing der loonslaverij; dringt in overeenstemming met de besluiten van het internationaal arbeidscongres, ten vorigen jare te Parijs gehouden, aan op de invoering van den acht-urigen arbeidsdag, evenals de vereeningde arbeiders in de verschillende landen der beschaafde wereld”.
Op 1 mei 2015 van 17.00 uur – 19.00 uur in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, 1012 CX Amsterdam, gaan Bram van Ojik en Paul de Beer (UvA) met elkaar in discussie over het basisinkomen.
De bijeenkomst sluit aan bij de partijbrede discussie over 'Werken in de 21e eeuw' .