De Pletterij organiseert op woensdag 14 december een debat over de gevolgen van de vorig jaar in werking getreden Woningwet voor Haarlem. Voor de pauze, een inleiding en analyse door Henk Sloos van 1 jaar Woningwet en is er een gesprek met wethouder Langenacker en woonbond en directie Elan.

Na de pauze komen de raadsleden (o.a. Robbert Berkhout) aan het woord over enkele stellingen, zie ook tekst op de volgende pagina.

De gevolgen van de invoering van de nieuwe Woningwet voor de sociale huisvesting in Haarlem. Op 1 juli 2015 is de nieuwe wetgeving van kracht geworden. Op basis daarvan moeten de corporaties onder andere hun commerciële activiteiten strikt gescheiden houden van de volkshuisvestingstaak. De positie van de huurders is versterkt. Woningcorporaties moeten 80 procent van hun woningen aanbieden aan woningzoekenden met lage inkomens. Passend toewijzen van de woningen en een strikte handhaving van de inkomensgrens heeft grote gevolgen voor de sociale huisvesting in Haarlem. Want leidt dit niet tot segregatie en is je postcode straks een rechtstreekse afgeleide van je portemonnee?

Het debat begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Toegang € 3,50 (tot 25 jaar € 1,50). Kaarten verkrijgbaar via www.pletterij.nl; De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX  Haarlem.

Het gaat om drie regelingen, zie volgende pagina:

Het gaat om drie regelingen.

1. De nieuwe huisvestingswet. Deze regelt de verdeling van huurhuizen van corporaties. De gemeente mandateerde deze tot en met de verstrekking van huisvestingsvergunningen. Regel: 75% wordt via digitale media aangeboden aan ingeschrevenen, maximaal 25% mag door corporaties zelfstandig worden toegewezen. Steekproeven tonen aan dat de verhouding in de praktijk precies omgekeerd ligt. Het systeem werkt dus niet correct en niet transparant. De regulier ingeschrevenen komen niet (voldoende) aan hun trekken.

2. Het nieuwe woonwaarderingsstelsel. (voormalig Puntensysteem als medebepaler van de huurhoogte. Geconstateerd wordt dat het nieuwe systeem niet met huurders is gecommuniceerd. Daardoor kan het voorkomen dat grote groepen gedurende lange periode te hoge huren betalen.

3. De nieuwe woningwet. Deze wil de corporaties terug leiden naar hun kerntaak. 20% van het corporatiebezit mag worden bewoond door mensen met hogere inkomens dan 35600 euro. Van de overige 80% moet 70% (dus van het totaal 56%) gereserveerd zijn voor mensen met huurtoeslag ( die huizen mogen aan huur niet meer dan 586 /628 euro doen , afhankelijk van een of meerpersoons huishouding). Dit leidt in Haarlem tot ontoegankelijkheid van sommige stadsdelen voor zwakke groepen, wat strijdig is met de politieke wens tot een gedeelde stad (uit de woonvisie).