In anderhalve week tijd zijn vanuit Haarlem 881 klachten over vuurwerk binnengekomen op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Uit het hele land kwamen er in totaal 71.582 meldingen binnen. Dat is ongeveer 20% minder dan een jaar geleden terwijl een jaar eerder sprake was van een stijging met 10.000 meldingen.

Een jaar geleden kwamen er 1015 meldingen uit Haarlem, 10% meer dan het jaar daarvoor, dit jaar is dat 13% minder dan vorig jaar. Het meldpunt is nu gesloten. De klachten gaan onder meer over vuurwerkbommen, te vroeg afgestoken vuurwerk, vuurwerkschade en gevaarlijke situaties op straat.

Het merendeel van de meldingen uit Haarlem noemde als hoofdprobleem de extreem harde knallen van zwaar vuurwerk, gevolgd door meldingen betreffende vuurwerkstress bij huisdieren. Veel melders zijn van mening dat verkoop en gebruik van illegaal vuurwerk hard aangepakt moeten worden. De meeste meldingen in Haarlem kwamen uit Haarlem Oost namelijk 263 en Noord met 249 meldingen. Uit Schalkwijk kwamen 163,uit Centrum 125, West 51 en Zuid 30 meldingen.

Fractievoorzitter Daphne Huysse. “Uit de meldingen blijkt dat het inkorten van de afsteektijden (vanaf 18.00 uur in plaats van 10.00 uur) een positief effect heeft gehad. Ook de vuurwerkvrije zones die sommige gemeentes (niet in Haarlem) hadden ingesteld, hebben de overlast verminderd.”

(In Rotterdam kwamen maar 5 klachten uit de 31 vuurwerkvrije zones, tegenover 4500 uit de rest van de stad).

Sinds 2006 leeft binnen de GroenLinks gelederen de wens om het Oud en Nieuw op een andere manier te vieren, hetgeen via een digitaal burgerinitiatief “meer plezier met minder vuurwerk” is aangekaart. Drie jaar geleden werd het meldpunt voor het eerst ingesteld. De publiciteit rond de meldingen hebben mede bijgedragen aan een debat over grenzen aan vuurwerkoverlast.

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 25 lokale GroenLinks-fracties. Met het meldpunt willen de initiatiefnemers de omvang van de vuurwerkoverlast in beeld brengen.

De meldingen worden verwerkt in een rapport dat wordt aangeboden aan de Tweede Kamer en aan 25 burgemeesters. In het rapport komen aanbevelingen te staan voor de gemeente.