Energiebesparing in de Waarderpolder
Via de motie 'Polderhitte' roepen we het college op om aan de slag te gaan met de restwarmte van het datacentrum in de Waarderpolder. EvoSwitch gebruikt namelijk 25% van de energie binnen deze gemeente. Dit is 40 megawatt.
De helft van deze energie komt vrij in de vorm van restwarmte. Wij roepen met onze motie op om deze restwarmte niet verloren te laten gaan. Je kunt dit bijvoorbeeld inzetten voor de verwarming van nabijgelegen kantoorruimtes. Zo worden gebouwen van de Universiteit van Amsterdam op het Science Park verwarmd met restwarmte van een nabijgelegen datacentrum. Wij zien dit als een win-win situatie. Niet alleen vragen we aandacht voor innovatie en creativiteit als het om het gebruik van restwarmte gaat. Ook besparen we hierbij energie en komen we weer dichter bij een klimaatneutraal Haarlem in 2030.
Ook deze motie is met steun van bijna alle partijen aangenomen.
Motie ‘2017- Jaar van de Ontmoeting’
Tijdens de begrotingsbehandeling is de GroenLinks motie ‘2017- Jaar van de Ontmoeting’ ( mede ingediend door CDA, ChristenUnie,SP en PvdA) door de meerderheid van de raad aangenomen. Alleen Hart voor Haarlem en de VVD stemden tegen deze motie.
Loneliness and the feeling of being unwanted is the most terrible poverty.
Mother Teresa
GroenLinks Haarlem heeft het college in de motie verzocht om:
- 2017 uit te roepen tot het ‘Jaar van de Ontmoeting’
- Initiatieven die plaats vinden in dit kader te coördineren en het Jaar van de Ontmoeting' evenals evenementen die plaatsvinden in dit kader, stads breed te communiceren
- Met de commissie Samenleving in gesprek te gaan over de invulling van het Jaar van de Ontmoeting
Eenzaamheid is een groot probleem dat, ook landelijk, wordt gezien als een van de grootste maatschappelijk uitdagingen van de toekomst. De getallen liegen er niet om : ruim een miljoen Nederlanders geeft aan zich sterk eenzaam te voelen, een op de vijf Nederlanders zegt zich wel eens eenzaam te voelen. Het Rijk heeft middelen ingezet om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden door het programma ‘Coalitie erbij’.
In Haarlem zijn de welzijnsorganisaties maar ook vrijwilligers en zelforganisaties op zoek naar manieren om te voorkomen dat mensen in een sociaal isolement raken. En, wanneer dat toch het geval is, wordt geprobeerd deze groep weer mee te laten doen. Maar het gevoel van eenzaamheid, dat hand in hand gaat met het gevoel er niet meer toe te doen en niets meer toe te voegen aan de maatschappij, is een probleem dat heel lastig bij de kop te pakken is. Het aantal Haarlemmers dat aangeeft onvoldoende sociale contacten te hebben is de afgelopen jaren, ondanks de inzet op dit thema, gegroeid.
GroenLinks heeft dan ook niet de illusie dat na het 'Jaar van de Ontmoeting' er geen eenzame Haarlemmer meer zal zijn. Maar we hopen wel dat er voor een groot aantal Haarlemmers dat nu zegt eenzaam te zijn, aan het einde van 2017 weer een perspectief is. Een invulling van hun leven waar plezierige contacten en gezelligheid weer een belangrijk onderdeel van zijn.
GroenLinks hoopt dat door het uitroepen van het Jaar van de Ontmoeting, er meer stadsbrede aandacht is voor het probleem, de zaken die al plaatsvinden in dit kader, gebundeld worden en vooral dat de stad zich uitgedaagd voelt om mee te denken over mogelijke oplossingen. GroenLinks roept op tot creatief meedenken.
Want misschien is eenzaamheid wel een probleem dat helemaal niet met beleid opgelost zou moeten worden maar met medemenselijkheid.
Motie: Maatwerk dat wel werkt
Verschillende signalen hebben ons bereikt, dat het voor 18 + jongeren met zowel een Licht Verstandelijke Beperking als jongeren met Multi-problematiek lastig is voor hen om een passende werk of leerwerkplek te vinden is. Tijdens een werkbezoek bij de stedelijke CJG-coaches hebben we gehoord, waar ze tegen aanlopen en waarom het niet lukt om deze jongeren te plaatsten naar een dagbesteding.
De stedelijke CJG- coaches geven aan dat, ondanks het huidige aanbod dat gemeente inkoopt, dit aanbod vaak niet ‘matcht’ met deze doelgroep. Er is behoefte aan differentiatie in het aanbod zodat deze jongeren ook aan hun toekomstperspectief kunnen werken. Door gebrek aan passende dagbesteding voor deze jongeren is de kans aanwezig dat ze terugvallen in hun oude gedrag.
Tijdens ons gesprek gaven de professionele partners aan dat ze ideeën hebben over hoe het beter kan. Dat was voor ons de aanleiding om als GroenLinks een motie “Maatwerk dat wel werkt” in te dienen tijdens de behandeling van de begroting 7 november. Met het verzoek aan het college om samen met deze professionele partners, de stedelijke CJG- coaches en streetcornerwork te verkennen welke aanbod ontbreekt en samen met hen het huidige aanbod tegen het licht te houden en te komen tot een alternatief dat wel aansluit bij deze doelgroep en de resultaten hiervan aan de commissie samenleving aan te beiden.
De toezegging van wethouder Merijn Snoek dat hij uitvoering zal geven aan onze motie was voor GLH de aanleiding om de motie in te trekken en we zijn benieuwd naar de uitwerking van zijn voorstel.
Moties door GroenLinks Mede ingediend:
Kansen voor ieder kind
(PvdA)
Kinderen die opgroeien in armoede beginnen in feite hun leven een paar meter achter de startstreep. De kans dat zij de rest in gaan halen blijkt klein te zijn- armoede is daarmee een situatie waar generaties uit dezelfde gezinnen mee te maken houden. Daarom is het belangrijk om extra aandacht voor kinderen in armoede te hebben. GroenLinks diende daarom een motie mede in die moet zorgen voor een zo rechtstreeks en effectief mogelijke besteding van de extra gelden die het Rijk beschikbaar stelt voor deze groep
De motie wil kinderen directer bereiken die opgroeien in armoede en directer verstrekken van (bestaande) voorzieningen in natura.
A. Directer bereiken van de kinderen die opgroeien in armoede door:
1.De kennis van kinderen over onderwerpen die henzelf aangaan optimaal te benutten middels een structurele kinderraad. 2.De korte lijnen die scholen hebben met hun leerlingen beter te benutten om de kinderen te bereiken evenals het netwerk va de coaches van het Centrum Jeugd Gezin en het Sociaal Wijkteam;
3.Bij de herziening van de website voor de Haarlem Pas ook een variant te hebben op facebook of andere sociale media kanalen waar jongeren actief zijn;
4.Inzet van ervaringsdeskundigen in armoede, die onlangs zijn gestart in Haarlem, voor het bereiken van ouders en kinderen;
B. Directer verstrekken van (bestaande) voorzieningen in natura door:
1.Lokale, Haarlemse initiatieven die kinderen in armoede reeds goed bereiken, zo te faciliteren dat zij voorzieningen in natura kunnen (blijven) verstrekken;
2.Te voorkomen dat de in natura voorzieningen alleen via intermediaire organisaties zoals bijvoorbeeld Jeugdcultuurfonds, Jeugdsportfonds aangevraagd kunnen worden;
3.Te verkennen of de samenwerking met partners zoals CJP, bedrijven en zelforganisaties het mogelijk maakt om voorzieningen direct aan jongeren aan te bieden via een combinatie pas of waardebonnen voor o.a. kleding en fietsen;
4.Benutten van de middelen voor activiteiten in de wijken waar veel kinderen opgroeien in armoede en hierbij met name gebruik te maken van de (zelf) organisaties in de wijk.
Veiligheid: ook dat doen we samen
(PvdA)
GroenLinks Haarlem is altijd al een groot voorstander geweest van het meer betrekken van Haarlemmers bij diverse vraagstukken die leven in de stad. In ons coalitieprogramma ‘Samen Doen!’ wordt uitvoerig beschreven op welke wijze de samenwerking kan worden vormgegeven. Na het publiceren van de ‘buurtbegroting’ kort na de zomervakantie is mede door de inzet van GLH nu ook de motie ‘Veiligheid: ook dat doen we samen’ aangenomen.
Met uitvoering van deze motie krijgen vele Haarlemmers meer mogelijkheden, invloed en zeggenschap over welke prioriteiten in eigen buurt worden gesteld bij diverse handhavings- en veiligheidsvraagstukken.
De gedeelde verantwoordelijkheid tussen buurtbewoners en stadsbestuur zorgt voor een permanente dialoog en maakt dat meesturen op buurt niveau mogelijk wordt. In praktijk zal het er op neer komen dat een buurt kan kiezen voor meer handhaving op bijvoorbeeld (geluid)overlast en een andere buurt voor iets anders.
De motie draagt het college van B&W het volgende op:
Voor de zomer van 2017 een voorstel aan de gemeenteraad voor te leggen over de wijze waarop Haarlemmers invloed kunnen uitoefenen op de prioriteiten voor de politie en handhaving in hun wijk, naar het voorbeeld van ‘de buurt bestuurt’ in Rotterdam.
Maak Grijs groener
Samen met de Actiepartij dienden we de motie Maak Grijs Groener in. Deze motie roept het college op om te bevorderen dat bij alle nieuwbouw- en renovatie projecten energiebesparende maatregelen genomen worden. De nadruk hierbij ligt op het plaatsen van zonnepanelen. Dit is een makkelijke maatregel en een investering die vooral bij nieuwbouw loont. Het is eigenlijk gek dat dit nog niet gebruikelijk is. Deze motie sluit ook goed aan bij de motie 'Van Het Gas Af' de we volgende week van plan zijn te gaan in dienen. Die motie roept op om, nu de 2e kamer heeft aangekondigd zo spoedig mogelijk de gasaansluitplicht te schrappen, dit in Haarlem een uitgangspunt te maken bij nieuwbouw. Geen gasaansluiting meer dus. Onze nieuwbouw moet kortom zo energiezuinig en duurzaam mogelijk zijn. Met deze moties zetten we grote stappen in die richting.
De motie Maak Grijs Groener is afgelopen donderdag aangenomen, de motie Van Het Gas Af wordt tijdens de raadsvergadering van 17-11 ingediend.
Haarlem dementievriendelijk
(CU)
Wij vragen aan ouderen om steeds langer zelfstandig te blijven wonen. Die vraag kunnen we alleen maar stellen wanneer wij de ouderen adequaat ondersteunen. Groen links diende de motie Haarlem Dementie Vriendelijk van de ChristenUnie mede in. Deze motie roept het college op om zich aan te sluiten bij de dementie vriendelijke gemeenten in 2017. Dit betekent concreet dat er door partijen die te maken hebben met demente ouderen maar er niet direct voor opgeleid zijn, zoals wijkagenten Medewerkers met klantcontacten, collegeleden te laten scholen in het omgaan met mensen met dementie en daarnaast het thema dementie te agenderen bij maatschappelijke organisaties en verenigingen bijvoorbeeld via het subsidiebeleid en bij ondernemers.
Jongeren en schulden
(CDA)
Verzoekt het college:
-om inzichtelijk te maken, middels een onderzoek, hoeveel jongeren het in Haarlem betreft; -om tevens onderzoek te doen naar de onderliggende factoren van de geschetste problematiek; -en op basis van die informatie de raad te rapporteren voor de behandeling van de kadernota van 2017, dan wel in samenspraak met betrokkenen (schuldhulpmaatjes, jongerenwerk en CJG15+) te komen met een plan van aanpak.
De reden dat GLH de motie mede heeft ingediend is; dat we het van belang vinden dat er alles aan gedaan wordt om te voorkomen dat jongeren met schulden rondlopen.
Artikel 1 van de grondwet als geheugensteuntje
We kunnen ook in Haarlem onze ogen niet sluiten voor de toenemende polarisatie, landelijk en mondiaal. De verschillen tussen arm en rijk, hoog opgeleid en laag opgeleid, maar ook de tegenstellingen tussen de diverse religieuze groepen is een reden voor zorg. GroenLinks vindt, dat we in Haarlem gericht moeten zijn op verbinding, niet op verdeling.
GroenLinks Haarlem heeft een motie mee-ingediend, die ervoor pleit, dat de artikel 1 van de grondwet zichtbaar in het gemeentehuis wordt bevestigd. Volgens GroenLinks is het maatschappelijke en politieke debat verhard en lijkt dit uitgangspunt van de Grondwet aan betekenis in te boeten. Omdat het discriminatieverbod en gelijkheidsbeginsel in artikel 1 één van de belangrijkste grondslagen is voor de overheid, is het een goede zaak om hier aan herinnerd te worden.
‘Art. 1 - Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’
De motie is aangenomen, gesteund door alle partijen, met uitzondering van VVD.
MOTIE Odensehuis voor zorgpauze Haarlemse mantelzorgers
(CU)
Mantelzorgers zijn onmisbaar in de huidige samenleving, ook in Haarlem.
In andere gemeenten lopen succesvolle projecten met Odensehuizen, Het Odensehuis, biedt een inloop-, informatie en ontmoetingscentrum voor mensen, die te maken hebben met dementie en hun familie en vrienden aan. De centra bieden activiteiten aan in het kader van de ‘zorgpauze’. Het zijn inloophuizen waar ook respijtzorg wordt gegeven, die verzorgd wordt door mantelzorgers waardoor andere mantelzorgers een zorgpauze kunnen nemen (www.odensehuis.nl).
GroenLinks heeft, samen met de Christenunie en Trots Haarlem, de motie ingediend om de haalbaarheid van een Odensehuis in Haarlem te onderzoeken en uiterlijk bij de Kadernota de raad hierover te informeren.
De motie is aangenomen, gesteund door alle partijen..
Zelforganisaties zijn cement tussen de stenen (OPH)
GroenLinks vindt het werk dat door de zelforganisaties wordt gedaan voor onze stad ontzettend belangrijk, wij hechten veel waarde aan een actief burgerschap, actief meedoen in onze samenleving. Maar wij hebben gemerkt dat de bezuiniging een negatief effect heeft opgeleverd. De subsidie criteria zijn aangescherpt waardoor het voor veel zelforganisatie een ‘mission impossible’ is geworden om in aanmerking te komen. GroenLinks heeft eerder vragen gesteld aan het college hoe dat zit met het diversiteitbudget omdat we te horen kregen dat de meeste aanvragen niet gehonoreerd worden, vaak met het argument dat ze niet passen binnen de criteria. Momenteel wordt dit onderzocht, zodra dat afgerond is zal het college de aanbeveling met de raadscommissie Samenleving delen.
Onze stad kent brede initiatieven die niet alleen het bevorderen van diversiteit als doel hebben waardoor ze niet passen binnen de criteria. GroenLinks heeft de motie “Zelforganisaties zijn het cement tussen de stenen”, op initiatief van Ouderen Partij Haarlem mee-ingediend. Hierin geven we de opdracht aan het college om zo spoedig mogelijk met de commissie samenleving in gesprek te gaan over het type initiatieven/ activiteiten dat voor financiering en/of ondersteuning in aanmerking komt.