Op 19 januari 2018 publiceerde de Ombudsman een rapport over de schuldhulpverlening. In het rapport worden de eerste conclusies getrokken na onderzoek naar de toegankelijkheid van de schuldhulpverlening bij 11 gemeenten.
Bijna elke dag spreken medewerkers van gemeenten mensen met schulden. Mensen met zulke problematische schulden dat ze er zonder hulp niet uit komen. Bij de gemeente komen ze ook niet verder vanwege allerlei voorwaarden voordat ze überhaupt op gesprek mogen komen. En dus blijven de problemen zich opstapelen. Zo is schuldhulpverlening niet bedoeld. In de wet staat dat gemeenten mensen met problematische schulden een brede toegang tot de schuldhulpverlening moeten bieden. De deur moet dus wijd open staan. En niet op het kleine kiertje of met de hoge drempel zoals nu soms het geval is. De afgelopen maanden heeft de ombudsman daarom onderzocht hoe gemeenten de toegang tot de schuldhulpverlening hebben geregeld. In eerste instantie bij 11 gemeenten, om een eerste indruk te krijgen. Er werd geconstateerd dat er verschillende zaken beter kunnen.
Naar aanleiding van deze eerste rapportage heeft GroenLinks Haarlem, samen met PvdA, schriftelijke vragen gesteld naar de gang van zaken in Haarlem. Zoals hoe de gang van zaken bij Haarlem verbeterd kan worden.