Sprekers tijdens raad vanwege afscheid Cryfke
Sprekers tijdens raad vanwege afscheid Cryfke

Afscheidspeeches in de raad aan Cora-Yfke Sikkema

Robbert Berkhout

“Ik ben er nog steeds van aan bekomen dat je de stap naar burgemeester hebt gezet maar vind het fantastisch en weet dat je het uitstekend gaat doen. Je was wethouder in een bezuinigingsperiode en dat betekent slechte boodschappen verkondigen.  Het is af en toe een ondankbare taak wethouder te zijn, het is aanpoten. Je was de bekendste en voor sommigen de beruchtste wethouder. In de coalitieonderhandelingen was je een ervaren en relaxte onderhandelaar naast mij als nieuwe onderhandelaar. Ik dacht; die gaat oogsten en alles binnenhalen wat er op duurzaamheidsgebied te doen valt.
De Dreef heeft ons flink bezig gehouden tot aan de stemwijzer toe, men vond het verschrikkelijk maar de eindconclusie van het Haarlems Dagblad: een 10. Dat tekent je volhardendheid. Ik ga je missen als sparringpartner, voorbeeld en vraagbaak. De Groningers mogen in hun handjes knijpen met jou. Samen met partner Andre veel plezier in Oost Groningen. We gaan elkaar zien.”

Ienke Verhoeff PvdA

“Ik zat in de wijkraad Sinneveld en we hadden een enquête gehouden over een vreemd verkeersbesluit. Na inspreken bij een commissievergadering op donderdag zei wethouder Sikkema: als jullie gelijk hebben dan is het morgen opgelost en inderdaad op vrijdag was het opgelost. Wij waren verbaasd dat een bestuurder zo snel kan switchen. Sindsdien durft de wijkraad in te spreken. Ik heb je in de coalitieonderhandelingen ervaren als een steun. We wensen je succes.”

Anne Sterenberg geeft het woord aan Jeroen Boer VVD

“Ik wordt wel de meneer van het parkeren genoemd en Cora-Yfke de mevrouw van het parkeren. Die relatie gaat met ups en downs. Het vreemde is dat uw ups vaak mijn downs zijn en omgekeerd maar zo gaat dat in relaties. U heeft een nieuwe liefde gevonden, weg uit Haarlem, dat doet een beetje pijn. Ik had graag nog een aantal cheerio’s gegeven (Jeroen zijn uiting van tevredenheid en compliment red.) in deze raad maar dat gaat niet lukken dus nu een echte doos Cheerios cadeau. Wij wensen u het allerbeste.”

Eva de Raadt CDA

“Ik heb veel bewondering voor je continue inzet en doorzettingsvermogen. Je favoriete drank werd duidelijk tijdens de coalitieonderhandelingen: bier. Hierbij een pak Haarlems Jopenbier. Denk aan ons terug, het ga je goed.

Frans Smit Ouderenpartij Haarlem

Beste Cora……………Yfke, oh,jéh, ik ben het één keer vergeten en toen had ik een bloedneus (..) geloof ik….en terecht. We hebben regelmatig koffie en thee gedronken en gefilosofeerd en oplossingen gezocht. We hebben twee keer gebotst. De eerste keer over verkeerslichten bij VoetgangerOversteekPlaatsen op de Rijksstraatweg die moesten verdwijnen, je ging naar de Provincie en ze blijven. Tweede keer over de Dolhuysbrug. Je was ongemeen kwaad toen de cijfers in de nota niet bleken te kloppen. Je was ook de wethouder die zei: ik moet mijn verontschuldigingen aanbieden aan Frans want hij heeft gewoon gelijk. Je was een klasse wethouder.

Dillia Leitner D66

Je was echt een duale wethouder maar kwam uit de raad en bleef dicht bij de raad, dat hebben we gewaardeerd. Het was niet altijd makkelijk. Klasse vonden we het dat je in het VVD Thorbecke café de confrontatie aanging met Jeroen Boer over het parkeren.

Je bent nuchter W.Y.S.I.W.Y.G en hier is ie dan je pièce de résistance: De Parkeerkaart.

 

Cora-Yfke (Cryfke) Sikkema

Dank voor jullie mooie woorden, het doet me goed.

Ik herinner me van mijn periode als raadslid o.a. de ellenlange discussies over het pontje, inmiddels is de miljoenste passagier overgezet. Duurzaamheid was een issue van de afdeling Milieu toen ik kwam als wethouder; nu is het een breed onderwerp in de organisatie en het college en de raad, het staat hoog op de agenda.
We hebben flinke stappen gezet bij het moderniseren van het parkeren en ik stond vaak lijnrecht tegenover Jeroen Boer.

Wij zitten hier vanuit de passie om Haarlem mooier en beter te maken, ieder vanuit zijn/haar eigen kleur en rol maak je keuzes. Dan zijn pittige debatten alleen maar goed en daarna bij de borrel napraten over het debat, de stad en het leven.

Daarbij is vertrouwen in elkaar erg belangrijk. Je komt als wethouder dichter bij de mensen die onze ambities allemaal moeten waarmaken en uitvoeren. Ik ben onder de indruk geraakt van de ambtenaren die snoeihard werken, loyaal, kundig ook buiten werktijden. Soms gaat het niet goed maar als je ziet hoe er gehakt wordt dan vallen de spaanders mee.

U moet het college controleren maar dat is niet hetzelfde als wantrouwen. Maar u moet niet kritiekloos zijn in uw rol u moet de uitvoering controleren op hoofdlijnen en op de realisatie van de ambities die we hebben afgesproken, dan kom je met elkaar veel verder. Bedankt voor de mooie debatten; de samenwerking en de passie voor onze mooie stad.

De GroenLinksfractie dank ik apart, jullie zijn een prachtig team, hartstikke duaal maar met vertrouwen in elkaar.

Ik heb vertrouwen in Robbert als mijn opvolger en dat geeft rust om weg te gaan.

De bodes bedankt voor koffie en thee en een praatje, mijn ondersteuners, de Griffie. Het College o.a. oudgediende Merijn, jullie zijn een warm bad en veilig baken, jullie zijn goud.

Partner Andre bedankt voor de steun en ook vriendin Jacqie (aanwezig op Publieke tribune).

Ik zal jullie missen en ook de stad waar ik 18 jaar heb gewoond.