De feestdagen zijn allang voorbij. Iedereen doet mogelijk zijn of haar best om af te vallen. Hier komen de GLH afvaltips, over verantwoord omgaan met afval. GL is namelijk kampioen op groen.:
Tien afvaltips voor 2014
Eerste en logische tip: koop niet te veel. Maak een boodschappenlijstje voordat je boodschappen gaat doen. En kijk even in de kast wat je nog hebt en wat nodig op moet. Dat zakje bijna smakeloze currypoeder, bijvoorbeeld.
- Kook niet te veel. Jaarlijks gooien we per persoon 50 kilo in de kliko. Da’s veel! Weeg rijst en pasta af (75 tot 100 gram per persoon). Serveer sausjes apart, zodat je ze opnieuw bij iets anders kunt serveren als ze overblijven.
- Toch teveel gekookt? Wees creatief met restjes. Overgebleven pasta wordt een pastasalade voor de lunch. Oud brood wordt een wentelteefje of een tosti.
- Deel je spullen. Via sites als www.peerby.nl of www.spullendelen.nl kun je lenen in plaats van kopen. Niet iedereen hoeft alles te hebben, delen scheelt grondstoffen en afval.
- Neem een boodschappentas mee in plaats van weer een nieuw plastic tasje. Linnen tasjes worden weer helemaal hip. Laat de groenteman op de markt het fruit direct in je tas storten.
- Hergebruik je oude jampotjes voor nieuwe jam. Er is altijd iemand in je buurt de jam maakt en potjes nodig heeft. Melkpakken worden stekbakjes voor de moestuin van kinderen.
- Breng spullen die bij u overbodig zijn, maar nog goed bruikbaar, naar de kringloopwinkel. Lang leve de kringloopeconomie!
- Koop een broodtrommel in plaats van elke dag je brood elke dag in een nieuw zakje te doen.
- Een sport apart: zet de grijze container zo weinig mogelijk aan de weg. Je kunt meer apart inzamelen dan je denkt. Maar waar moet dat leuke pyramidetheezakjes heen? Nee toch, niet in de groene container! Twijfel je over welk afval waar naartoe moet? Kijk op www.afvalscheidingswijzer.nl
- Plastic inzamelen is soms lastig (dat plastic springt alle kanten op). Duw loslopend plastic in andere vastere plastic verpakkingen (plastic zakjes in een leeg saladebakje).