Tijdens de bespreking in de raad van 23 september jl over de nieuwe Algemene Politie Verordening (de APV) is een amendement van de PvdA en GroenLinks aangenomen om het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in zijn geheel te verbieden. GroenLinks pleit al jaren voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk en eerder was ook al een motie met die strekking in de raad aangenomen. De gevolgen van het afsteken van vuurwerk rondom de jaarwisseling zijn te groot. Mensen (en kinderen) verliezen vingers of erger. Veel mensen ervaren stress van het vuurwerk en bijna alle dieren zijn heel erg bang van het vuurwerk, met alle nadelige gevolgen van dien.

 

Het college vindt dat een algeheel verbod lastig is te handhaven en ook dat aan de gemeentegrenzen nog steeds volop vuurwerk afgestoken zal worden. Het college wil kortom wachten op een landelijk verbod. Ook is het college van mening dat de handhaving zeer lastig zal blijken en de bewoners van Haarlem vuurwerk binnen de stadgrenzen zullen blijven afsteken.

Wij zien en erkennen dat. Toch zijn we van mening dat met een algeheel verbod’ , het afsteken van vuurwerk zal verminderen en dat er minder overlast, schade en letsel zal zijn. Dat is een zeer wezenlijk en belangrijk signaal dat de PvdA en GroenLinks, samen met het CDA, de ChristenUnie, Actiepartij en SP aan de bewoners van Haarlem willen afgeven.