7% Van de Haarlemmers doet aan autodelen. Een auto wordt gedeeld gebruikt door vrienden of kennissen of een auto wordt gedeeld via een autodeelbedrijf als Greenwheels. Als er een deelauto op elke hoek van de straat zou staan zou een derde van de Haarlemmers overstappen op autodelen. Dat blijkt uit de antwoorden op een enquête die GroenLinks heeft laten doen via het zogeheten Digipanel. GroenLinks vraagt het college om als gemeente via internet en apps vraag en aanbod samen te brengen. De voordelen van autodelen zijn groot o.a. minder geparkeerde auto’s, minder uitgaven aan de auto, minder autokilometers.

GroenLinks heeft vorig jaar d.m.v. een enquête, via het zogeheten digipanel van de stad,  een aantal vragen rond het thema autodelen voorgelegd. Dat bracht een aantal opmerkelijke zaken aan het licht.

Huidige situatie
De bekendheid met autodelen is vrij hoog (84%), maar het aantal Haarlemmers dat aan autodelen doet nog vrij laag is (7%). Er bestaan grofweg twee manieren van autodelen: of via een autodeelbedrijf, zoals Greenwheels, waarbij je abonnementskosten laag zijn (vanaf €5 per maand), en je per uur en kilometer betaalt, of je deelt een auto onderling met vrienden of kennissen. Opvallend is dat het percentage dat een autodeelabonnement heeft (2%) lager is dan het percentage dat onderling een auto deelt!

Voordelen van autodelen
33% Van de mensen noemen de lagere kosten als belangrijkste reden om aan autodelen te doen, maar opvallend is dat het meest genoemde antwoord is: dat men maar af en toe een auto nodig heeft. Ook de lagere milieubelasting speelt een rol.
Door aan autodelen te doen ben je veel flexibeler om diverse soorten vervoer te kiezen. Men kan de ene keer kiezen om te lopen, soms is de fiets handiger, soms de bus, en soms de auto. Die vrijheid om flexibel te zijn blijkt jongeren steeds meer aan te spreken: onderzoek wijst uit dat jongeren steeds minder belang hechten aan het bezit van een auto, maar het wel af en toe willen gebruiken.

Waarom nog niet autodelen?
Op de vraag waarom men niet gebruik maakt of wil maken van autodelen,  antwoordt de helft van de respondenten dat men de vrijheid van een eigen auto niet zou willen missen. Daarnaast gaven veel mensen ook aan dat onzekerheid van de beschikbaarheid van de auto op het moment dat je hem nodig hebt een rol speelt. Als gevolg daarvan is de animo vooralsnog beperkt: 85% van de deelnemers aan het panel overweegt het komende jaar niet om te gaan autodelen.
Toch is de potentie er wel: een op de drie respondenten zegt onder voorwaarden over te gaan tot autodelen, zoals indien er op elke straathoek een deelauto zou staan (50%), en alles makkelijk via de telefoon te regelen is (45%).

De fractie van Groenlinks in Haarlem wil dat de gemeente vraag en aanbod van autodelen in kaart brengt en onder de aandacht brengt. De fractie constateert aan de hand van het vermelde onderzoek dat er nog veel onduidelijkheden en vooroordelen bestaan rondom autodelen die kunnen worden weggenomen.  Zo zou de gemeente de vraag naar autodelen en het aanbod bijvoorbeeld digitaal kunnen samenbrengen.
Overigens bieden alle commerciële aanbieders van deelautosystemen, waaronder greenwheels, via app's voor de smartphone hun diensten aan, of is telefonisch reserveren mogelijk. 

GroenLinks concludeert dat autodelen een grote rol kan spelen in toekomstige mobiliteit.
Door vraag en aanbod beter bij elkaar te brengen nemen de mogelijkheden voor autodelen toe en kan de bal gaan rollen. Door autodelen nemen de kosten van autobezit sterk af en betaalt men alleen voor het gebruik van een auto. Dus wel de lusten, maar niet de lasten. Daarnaast is men veel flexibeler in het soort vervoer afhankelijk van waar de reis heengaat.
Maar ook voor de stad als geheel biedt autodelen voordelen:  een dalende parkeerdruk, meer speelruimte voor kinderen, minder gereden autokilometers  dus minder uitstoot van schadelijk fijn stof en minder lawaai. Fijn voor alle inwoners van onze stad! Met als bijkomend voordeel dat de sociale cohesie tussen mensen in de straat of buurt toeneemt.