Avond aan avond bracht hij door samen met zijn Oog op de wereld. En hij kreeg zicht op het grote geheel. Het verband tussen honger en welvaart in de wereld, oorlog om schaarse olie, klimaat en CO2. Of om in termen van crises te spreken: Voedselcrisis, klimaatcrisis, energiecrisis, economische crisis. Ook was hem duidelijk wat er moest veranderen. Tenminste als hij alle beursanalisten, economen, lokale, nationale en internationale politici en andere hotemetoten moest geloven. En voor alle linkse en steeds meer andere denkers en activisten geldt: Think Global, act local; Craddle to Grave, New Green Deal, , Millenniumopgave, Duurzaamheid, New Haarlem.

Ook hij droeg zijn steentje bij. Hij las kranten, tijdschriften en blaadjes, maar de meeste informatie kwam toch  via de televisie tot hem. Liggend, kijkend en kauwend op de bank compenseerde hij de energie die de LCDBreedbeeldTV voor hem verbruikte. Sinds de laatste crisis was hij mooi  weer een kilo zwaarder geworden.

Tot hij met zijn 97 kilo aan energiebesparing bij de huisarts zat. De goede man, zelf ook niet een van de lichtste, priemde met een dikke vinger in zijn richting en vertelde hoe zijn lijf in een crisis was beland. Een Gezondheidscrisis. Suikerziekte en hartinfarcten dreigden. Kom van de bank af! 

Ongeveer tegelijkertijd viel de jaarafrekening energie en gas op de mat van zijn ruime, lichte en centraal verwarmde woning. Die rekening viel niet mee, driehonderd euro moest hij bijbetalen.

 

Missie

En toen, of het nu door de 300 euro of zijn 97 kilo kwam, er gebeurde iets. . Onze vriend, laten we hem Bavo Coster noemen, stond op van de bank en plofte, via een bezoekje aan de koelkast, neer achter zijn computer. Daar keek hij eens op de website van het energiebedrijf.

Laten we eerlijk zijn, het hemd is nader dan de rok en twee maanden later is Bavo niet alleen meer gaan fietsen maar ook een beetje aan het klussen geslagen. Met tochtstrip en steenwol begint hij de grootste kieren in zijn huis dicht te stoppen. En stiekem denkt hij al aan vloerisolatie en dubbelglas. Dat kan hij niet zelf, het kost geld, maar levert wel werk op. En niet te vergeten een lagere rekening en meerwaarde voor zijn ruime, lichte en centraalverwarmde woning.. Eigenlijk is ie wel goed bezig vindt hijzelf. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat Bavo nu een MISSIE heeft. Ja, bij de eerstvolgende bijeenkomst over welke crisis dan ook zal hij opstaan en vertellen dat we nu wel genoeg informatie hebben, dat het geen zin heeft om nog langer te kijken en te zeggen hoe het slechter gaat met alles. Hij zal zichzelf als voorbeeld presenteren en vertellen hoe hij van een liggende positie in beweging is gekomen. Hoe hij nu investeert in zichzelf, zijn huis en de toekomst. Hij zal betogen hoe de  energierekening dat zal bewijzen. En de weegschaal ook. En de toehoorders zullen gaan staan en klappen en een enkeling zal zelfs roepen, “Bravo Bavo, Actie!” Ja, zo zal het gaan.

 

En zijn BreedbeeldTV dan? Die houdt Bavo voorlopig nog even aan. Al was het alleen maar om te kunnen zien hoe het ooit beter gaat met de wereld, zijn wereld.

 

(column radio H105 van 2 april 2009 en bewerking artikel Europese verkiezingskrant GroenLinks door Lukas Mulder)