Bij de behandeling van de begroting 2013 zijn 39 moties en amendementen ingediend en uiteindelijk 13 aangenomen. Waaronder twee van GroenLinks. De behandeling was redelijk saai behalve op woensdag bij de tweede termijn van de raad toen er door PvdA richting college en door de VVD richting GroenLinks met scherp werd geschoten.
De PvdA kondigde aan volgend jaar de goedkeuring aan de Kadernota te onthouden als het college niet zorgt dat ‘alle pijlers op nul komen’ dus dat naast de bezuinigingen op de uitgaven aan de Pijlers welzijnsubsidies en de investeringsstop er ook extra inkomsten komen. Fractievoorzitter Rob de Jong-VVD reageerde fel dat dit harde woorden zijn en dat hij dan nog wel een bezuiniging wist: het kwijtscheldingsbeleid, tot grote verontwaardiging van de verschillende linkse fracties. Ook noemde hij eigen bijdragen in het sociale domein als mogelijkheid om inkomsten te verhogen. Hij gaf toe dat lastenverzwaring altijd moeilijk ligt bij de VVD.
D66 noemde het een dreigement. Jur Visser CDA wees op de verbazing bij de coalitie partners, maar noemde het dreigement “van een verfrissende stevigheid”. Later zal voorzitter Bernt Schneiders zeggen dat de soep wel niet zo heet gegeten zal worden als hij wordt opgediend en zal hij namens het college zeggen dat het college met de inbreng van de PvdA rekening zal houden.
Coalitieakkoord
De Aktiepartij wees op de mogelijkheid om het parkeertarief te verhogen, maar dat wees VVD-De Jong af met verwijzing naar het Coalitieakkoord.
In haar reactie wees Tenda Hoffmans GroenLinks de verlaging van de kwijtscheldingsregeling af met verwijzing naar het coalitieakkoord. Waarop De Jong geïrriteerd riep dat GroenLinks steeds roept over de minimaregelingen maar dat de VVD heel tolerant is geweest en met GL heeft gezocht om minimaregelingen in stand te houden. Plotseling stelde De Jong, dat Lukas Mulder heeft gezegd bij de Kadernota dat de handtekening van GL onder het coalitieakkoord niet zo nauw genomen moet worden. Lukas antwoordde dat hij niet goed snapt waar de Jong mee bezig is om een mogelijk citaat uit zijn context te halen zodat er een vervelende sfeer ontstaat. Hij verzocht De Jong te stoppen met ruziezoeken.
Onverwacht
Bovenstaande zaken kwamen wat onverwacht. Meer onverwachte zaken zijn: De complimenten aan het college door het CDA; Het geringe aantal moties vergeleken met andere jaren; Sociaal Lokaal die een motie van de PvdA overschrijft en 1 zin toevoegt wat erg tegen de ongeschreven regels ingaat.
Verwacht
Te verwachten was uiteraard dat de coalitie het college complimenten geeft; Dat D66 en VVD wethouder Rob van Doorn op de huid zitten over autoverkeer en autobereikbaarheid en cynische opmerkingen maken over het Pontje; Dat de oppositie de coalitie niet sociaal genoeg noemt waarbij sommigen erg zware woorden gebruiken en dat het College door de geplande spreektijd heen gaat.
Naast deze punten werd aangekaart dat de begrotingdicipline beter moet; Dat precies bekend moet zijn hoeveel vastgoed de gemeente heeft en wat dat kost en opbrengt; Dat de juiste cijfers over de gemeentelijke inhuur en de motieven daarachter aan de raad bekend moet worden gemaakt en dat het Historisch Museum extra geld krijgt.
GroenLinks
GroenLinks kaartte o.a. aan de kunst in de openbare ruimte, millenniumbeleid, broedplaatsen, uitstapprogramma prostituees. Tenda Hoffmans had in de krant al aangekondigd met een alternatief plan te komen voor de bloembakken die uit de wijken om het centrum worden weggehaald. Zij wilde voorstellen de verzorging aan vrijwilligers uit de buurt over te laten. Maar de PvdA had al een motie met o.a. die strekking klaar liggen zodat die gezamenlijk is ingediend. Op de vraag aan het College of het ongedaan maken van de bezuinigingen op het Streetcornerwork niet ten kostte gaat van het reguliere Jongerenwerk kwam geen duidelijk antwoord van het college. Een klaarliggende GL motie over buurthuizen werd uiteindelijk niet ingediend. De in de Kadernota aangekondigde bezuiniging op ‘de geitjes van de Stadskweektuin'' en o.a.een eigenbijdrage van kinderen voor schooltuintjes werd door GroenLinks aangekaart. De geitjes zijn ‘gered’ en de bezuiniging via eigen bijdrage op schooltuinen gaat in ieder geval in 2013 niet door; antwoordde wethouder Rob van Doorn.
Waarderweg
Rob van Doorn kondigde een goed en veelomvattend onderzoek aan, naar alle aspecten van een Oostelijke Rondweg. Hij stelde dat hij geen salamitactiek wil toepassen richting de Vondelweg en dat hij alle verkeer- geluid-en milieu gevolgen wil bestuderen. Tenda voegde daar de vraag aan toe wat de Oostweg nu eigenlijk oplost.
Een VVD D66motie om de Waarderweg te verbreden werd later aangepast door de verwijzing naar de Vondelweg er uit te halen. Deze motie haalde een meerderheid zonder de stem van GroenLinks en Aktiepartij.
Pretmotie
D66 Van Zetten gaf een aantal moties de kwalificatie pretmotie. Er kwam commentaar op haar eigen motie die vroeg om het instellen van een bloemenmarkt om zodoende geld te generen. Allereerst van het college die de motie afraadde en het liever aan het particulier Initiatief overliet en anderzijds vanuit de raad die stelde dat dit alleen maar geld kost, dus ook een pretmotie is. Verbazingwekkend genoeg werd deze motie wel aangenomen.
Cronjé
VVD en D66 waren aanvankelijk voorstander van het weer voor auto’s bereikbaar maken van de Cronjé winkelstraat (via een motie) omdat het nieuwe bestuur van de winkeliersvereniging (na een coupe) daarom vraagt. Andere fracties stelden dat er meer winkelcentra, met en zonder autotoegankelijkheid, zijn die het moeilijk hebben in deze economische omstandigheden. VVD en D66 vroegen uiteindelijk in een nieuwe motie om een goed gesprek en onderzoek, wat raadsbreed werd aangenomen.
Fedde Reeskamp hield als Nestor een toespraak waarin hij citeerde uit een begrotingbehandeling 50 jaar geleden. Zonder moties en in de situatie dat commissievergaderingen toen niet openbaar waren, een verwijt aan de VVD van principe- en visieloosheid, een hele grote christelijke fractie en met een uitval naar de PSP van de PvdA (Cubacrisis).
Als bijlage de moties.
Samenvating moties
De Griffie vatte de 13 aangenomen moties als volgt samen:
De gemeenteraad wil dat B en W de voorgestelde bezuiniging op het straathoekwerk realiseert door een betere afstemming tussen verschillende vormen van jongerenwerk. Het Informatiesteunpunt (geestelijke gezondheidszorg) behoudt voor 1 jaar zijn subsidie.
Het Historisch Museum wordt financieel gesteund uit de reservering voor kunstaankopen en Toegepaste Monumentale Kunst.
De raad wil in december een rapportage van B en W dat de administratie van gemeentelijk vastgoed op orde is, inclusief inkomsten en lasten.
De raad vroeg B en W om te bekijken of er, zonder dat het meer geld kost, bloembakken kunnen blijven buiten de binnenstad. Ook wil de raad aandacht voor groen in herinrichtingsplannen en een onderzoek naar een wekelijkse bloemenmarkt.
De raad steunde moties over het winkelklimaat in de Cronjéstraat, verbreding van de Waarderweg en de verkeersveiligheid in Spaarndam.
Als er geld van het rijk komt voor startersleningen, wil de gemeenteraad dat deze ook gelden voor 35-plussers. De gemeenteraad wil een plan van aanpak voor het beheer en de exploitatie van welzijnsaccommodaties.
Moties kunnen ook aanleiding zijn voor toezeggingen van B en W. Zo beloofden B en W op korte termijn een nadere analyse en voorstellen over de aanpak van de omvang van de externe inhuur. Ook komt er aandacht voor de problematiek van scholieren die thuiszitten, omdat zij niet gemakkelijk op een school passen.
Uiteindelijk hadden SP, Actiepartij en Haarlem Plus zoveel kritiek op de begroting dat zij tegenstemden. Naast de coalitie van D66, PvdA, Groen Links en VVD stemden ook de fracties van CDA, Sociaal Lokaal, OPH en Reeskamp vóór de begroting.