5 november Tweede Termijn Raad. GroenLinks Daphne Huysse toont zich blij met de verhoging van het budget voor de Dierenbescherming.
Een goed overzicht van Vastgoed vindt ook GroenLinks belangrijk, het door tijdelijk wethouder vastgoed toegezegde overzicht wordt afgewacht.
Een VVD/SP motie die een extern onderzoek wil naar vastgoed wordt niet gesteund. Als het nodig mocht blijken, is een Rekenkameronderzoek mogelijk.
De wethouder zegt toe een creatieve oplossing voor de Popschool en oefenruimtes voor bandjes te zoeken voor de kadernota, dat is prima.
GL houdt een motie Wereld Kinder Theater achter de hand in afwachting van andere acties die het WKT, en eventueel andere organisaties, die dat nodig hebben, helpen.
GL wil veel aandacht voor risicomanagement de komende tijd. GL vraagt zich af of de gemeente klaar is om met burgers initiatieven te steunen.

De VVD geeft de tip om bezuinigingen op onderhoud terug te draaien en het geld weg te halen bij het pakket Sociaal, Zorg, Onderwijs, Cultuur en Haarlem Klimaatneutraal. Fractievoorzitter De Jong vertelt dat op een cursus afgeraden is om over groen te spreken omdat mensen dat niet onthouden en de VVD er zich niet mee profileert. Daphne Huysse concludeert dat het predicaat Groen-Rechts dat de VVD zich wel eens aanmeet dus niet klopt. Daarop zegt Rob: “ik vind u ook heel aardig” wat niet heel gemeend klinkt. Maar in zijn algemeenheid gaat de VVD het debat met een meer ontspannen been in.

Andere partijen doen uiteraard ook hun zegje op punten die de begroting en de ingediende moties en amendementen betreffen.

6 november 3 D66-raadsleden worden geïnstalleerd en een CU-schaduwraadslid.

Tweede Termijn College

Tijdelijk wethouder financiën Van der Hoek komt in een welles nietes discussie terecht met Frans Smit van OPH over de risicoanalyse.

Als wethouder van o.a. WMO in transitie vertelt hij dat de ‘keukentafelgesprekken’ gevoerd worden door deskundigen van de grootste vier aanbieders en enkele speciaal opgeleidde ambtenaren. Burgers hebben recht op gratis cliëntondersteuning. De SP toont wantrouwen inzake deze gespreksvoerders.

GroenLinks refereert aan een toezegging door de wethouder in een Pletterijdebat dat er in november een oplossing komt betreffende de Popschool en oefenruimtes. Van der Hoek wil zich inspannen maar november haalt hij niet; het wordt voorjaar als hij de mogelijkheden van gemeente en andere partners aan de raad voorgelegd.

Betreffende de Wereld KinderTheater wil de wethouder de vinger aan de pols houden omdat er particuliere fondsen zijn die willen helpen. Daarop houdt OPH haar motie aan.

 

Wethouder Langenacker gaat kijken naar woningen in kantoren maar stelt dat het ook al gebeurt en noemt een negental voorbeelden. Nieuwe Rijksmaatregelen geven mogelijk meer ruimte. Het hofjesidee (waar bewoners elkaar steunen) en kangoeroewoningen door GL genoemd, vindt ze sympathiek maar noemt bij de kangoeroewoningen een probleem: wat als de oudere overlijdt? GL wijst er op, dat het niet alleen voor situatie van kind, die voor ouder zorgt, van toepassing is maar ook andere zorgsituaties. Zoals een kind met een beperking, dat door ouders verzorgd wordt.

Wethouder Snoek belooft een overzicht van de 51 ontbrekende Vastgoedpanden op 1 januari en kondigt aan dat rond de jaarwisseling een raadsmarkt o.i.d. komt over verkoop vastgoed.
Er zijn gesprekken met speeltuinen over hun situatie.

Wethouder Sikkema vertelt dat er wordt gewerkt aan cultuurverandering op de vraag van GL. “Bewegen zonder reorganiseren” wordt dat genoemd. Zij roept de raad op signalen uit de stad door te geven.

Er zullen 13 VRI’s Verkeers Regel Installaties voor voetgangers verdwijnen. Een motie van het CDA om alle parkeerproducten in prijs te verhogen zonder uitzonderingen wil de wethouder overnemen als daarbij de verhouding kosten voor garage-parkeren en straat-parkeren maar ‘1 staat tot 4’ blijft. Er is wel enige kritiek op dit voornemen.

De wethouder wil graag buurtstallingen behouden maar niet meer in eigendom en beheer bij de gemeente.

Vrachtwagens eventueel weren kan op bepaalde locaties, dus daar wil de wethouder naar kijken.

Namens drie jonge raadsleden van SP, VVD en GroenLinks, Anne, Anne-Feite en Robbert (Niet Lullen Maar Poetsen) wordt een kasje met vijf vezel-hennepplanten aangeboden (zonder THC gehalte) en twee moties die daarmee te maken hebben.

 

Een overzicht van de moties volgt in een volgend artikel