Wethouder Heiligers van financiën licht de stand van zaken toe en stelt dat de schulddaling is ingezet met hulp van precariogelden. De begroting is rond gemaakt met 2,7 uit de Algemene Reserve. Hij wijst er op dat de Rijksuitkering van 184 zakt naar 178 miljoen. Of in de toekomst het investeringsplafond naar 20 miljoen te laag is valt nu nog niet te zeggen stelt Pieter Heiligers. Tenda interrumpeert en stelt dat als het te weinig is, want volgens GL is het niet haalbaar zonder de stad op slot te zetten, moet college en raad het maximum van investeringen aanpassen. De wethouder antwoord dat hij er dan met de raad over gaat praten.

Tenda vraagt waar de Algemene reserve voor is. De wethouder antwoord: voor incidentele tegenvallers en nu aanzuiveren begroting. Tenda vraagt hoeveel reserve we moeten hebben. Heiligers antwoord dat de reserve ratio nu 1,9 of 1,7 is afhankelijk van de rekenmethode en dat is gezond. De SP reageert daarop en stelt dat voor de dekking van risico’s een reserve ratio van 1,5 genoeg is. Waarop de wethouder antwoord dat hij een robuuste reserve wil want je weet niet wat het Rijk doet.
Daarna volgen vragen waarop de wethouder het antwoord schuldig blijft of die soms volgens voorzitter (tijdens College termijn) Jur Visser te technisch zijn. Uiteindelijk zegt de wethouder toe om een A4tje met uitleg te zullen geven.

De wethouder wordt geïnterrumpeerd door Snoek, CDA, die de wethouder verwijt dat hij bijvoorbeeld voor het Productiehuis Toneelschuur geld in de begroting vindt door verschuivingen; maar elke verschuiving van de oppositie of zelfs fouten/meevallers, die de oppositie gevonden heeft ter dekking van haar voorstellen, afwijst. Als dekking wordt door de wethouder o.a. aangegeven dat die komt van het afschaffen van de stadsbeeldhouwer maar daarvan stelt Sjaak, Actiepartij, dat die al lang is afgeschaft. Fedde Reeskamp D66 stelt later dat het uiteindelijk de raad is die over de dekking stemt van oppositie en coalitie. De wethouder Financiën en Personeel vertelt goed bezig te zijn met het aan werk helpen van mensen met een handicap in de organisatie.

Wethouder Jan Nieuwenburg beantwoord in zijn termijn de vraag van Tenda in de eerste termijn niet: die vroeg naar de schuldhulpverlening die met de huidige middelen en capaciteit hooguit 200 regelingen per jaar aankan en meer aanvragen voorspelbaar is en wat dan? Als Tenda daar weer naar vraagt antwoord hij dat het antwoord in de tweede termijn komt.

Wethouder Cassee antwoord op vragen van D66 naar VAT en VVT kosten, die erg hoog zijn bij ruimtelijke projecten, dat het onderzoekresultaat in december wordt bekend gemaakt, wat erg laat is volgens Louise.

Rob van Doorn wethouder Mobiliteit, Beheer en onderhoud,Verkeer, Duurzaamheid legt uitgebreid en helder uit hoe het staat met het achterstallig onderhoud. Tot 2013 wordt 50 miljoen van de 85 miljoen achterstallig onderhoud ingehaald. Dus in 2013 is er nog voorraad van 35 miljoen, wat gemiddeld is voor een vergelijkbare stad. Buro Oranjewoud had becijfert dat er 39 miljoen naar onderhoud moet per jaar, nu is er 35 miljoen per jaar beschikbaar. Maar dat is zonder bruggen. Dus er is 4 miljoen te weinig voor onderhoud en bruggen. De economische situatie maakt aanbestedingen goedkoper dus worden investeringen naar voren gehaald dat is een voordeel van de huidige markt. Er wordt dus ingehaald. Wel wordt er 2 jaar normaal onderhoud extensief gemaakt maar daar is al 1 jaar van om en is nauwelijks merkbaar. Voor de bruggen gaan expliciet bedragen genoemd worden en over een,half jaar komt er een gesprek met de raad op basis van feiten en is bekend of er genoeg geld voor is. Er komt een strategisch onderhoudsplan.
Ed Veen VVD begrijpt het verhaal van Rob, hij vat het later nog eens samen voor Snoeks CDA. Zijn fractielid Pea Bosma begrijpt het niet en stelt een detailvraag waarop Tenda interrumpeert deze vraag overbodig te vinden. Hij wordt ook niet beantwoord.

Op gebied van duurzaamheid stelt Rob van Doorn dat we op de goede weg zijn. Een onderzoek naar een eigen energiedienst ziet er gunstig uit. Rob stelt dat het bedrag voor LEDverlichting van 3.1 miljoen niet klopt. Er is een prijs gewonnen van 2500 euro met een idee van raadsleden PvdA en GroenLinks.

Wethouder Jack vd Hoek van Sport, Welzijn, Volksgezondheid stelt dat er maar 1.6 miljoen beschikbaar is voor sporthal Duinwijck en er 66 miljoen nodig is. Bij de jaarrekening kan het nog eens gekeken worden. Hij vertelt dat de Brinkmannpassage inderdaad genoemd wordt als mogelijke Unilocatie. Hij stelt dat de raad de kosten van Buuv zelf heeft vastgesteld per besluit, dus daar niet over moet klagen.