Als voorzitter van de grootste oppositiepartij opende Lukas Mulder de begrotingbehandeling. Hoewel hij de vergadering even op zich liet wachten om zijn aantekeningen te halen, deed hij als enige zijn Algemene beschouwing uit het hoofd.
Omdat het college, in de nota, het nadrukkelijk heeft over aanpakken, doorpakken en oppakken stelde hij dat het college over 4 maanden mag inpakken waarbij heel onzeker is of ze weer mogen uitpakken.
Namens GroenLinks uitte hij kritiek op het college dat (wethouder vd Molen) in de afgelopen jaren geen visie op het Welzijnswerk heeft ontwikkeld, hoewel, twee weken geleden is een lang beloofde nota verschenen. Het onderhoud is nog steeds niet op orde, zeker de verharding niet. Dit college moet meer doen met Klimaatneutraal en het feit dat we ons verbonden hebben aan de afspraken als Millenniumgemeente. De wijkcontracten lopen nog niet soepel; doen we wel wat we beloven?
Het beleid autoluwe binnenstad is goed, maar er moet een beter fiets- en OVbeleid komen. Sociaal beleid moet op niveau blijven met grote aandacht voor jongeren.
Het verdichtingsbeleid moet niet ten koste gaan van groen, GroenLinks is van mening dat er anders moet worden omgegaan met de grondexploitatie waarbij de openbare ruimte, waaronder groen, sluitpost is.
De financiën zijn op orde. Er komen bezuinigingen van het Rijk op de uitkering aan de gemeente, maar Lukas wilde niet te somber doen over de economie en is van mening dat de financiële crisis op haar eind loopt. Na een kritische vraag van het CDA gaf Lukas aan dat het belangrijk is zorgvuldig met elkaar af te wegen waar bezuinigd wordt. Te overwegen valt om een plafond aan de investeringen te bepalen.
Lukas gaf aan dat het niet slim zou zijn om nu tijdens de debatten met bezuinigingsvoorstellen te komen.
Lukas Mulder diende namens de fractie drie moties in, die allen mede-ingediend werden door PvdA en SP.
De PvdA, bij monde van Marjan Zoon, was trots op dit college. Zij lichte de moties toe van haar fractie. Zoon wil met de raad bespreken hoe de burger meer te betrekken bij de politiek. Dat leverde een kritische vraag op over de verwerking van het Burgerinitiatief Groen, waarvan zij aangaf dat dit (door het college) inderdaad te traag gaat.
Het CDA riep op tot grotere financieel bewustzijn. Bovendien deed hij het verzoek om een Pastor een pondje over het Spaarne te laten inzegenen.
De VVD prees haar eigen wethouder en stelde geen moties die geld kosten in te dienen of te steunen en gebruikte zelfs de term “flutmoties”. SP-leider Elbers nam een voorschot op de collegeonderhandelingen en vroeg aan de VVD of zij dan voor of tegen een tunnel is, maar kreeg als antwoord: “u kent onze stellingname”.
D66 deed voorstellen voor bezuinigingen op de Podia en extra inkomsten door verhoging parkeertarief en OZB. Hij complimenteerde GroenLinks met het op de agenda zetten van de discussie verdichten en groen. Hij was kritisch over het groenstructuurplan.
De SP wil met een werkgroep bezuinigingen bekijken met behoud van sociaal en solide en …..(komt tot nu toe in zijn woordenboek niet voor) Duurzaam.
Bovendien wil hij graag de klinkerprint op de Gedempte Oude Gracht gladstrijken.
De Aksiepartij gaf een grote analyse van de missstanden in de maatschappij en stelde dat er veel liefde voor elkaar nodig is.
Tijdens de begrotingbehandelingen, in aanloop naar de verkiezingen, kwam de tegenstelling Links-Rechts wat meer naar voren. Zichtbaar was dat de VVD afstand nam van SP en PvdA. Al moet gezegd worden dat het allemaal rustig en kalm gebeurde, het knettert nog niet.