Uitgesproken GroenLinks Haarlem tijdens de begrotingraad op 6 november door Daphne Huysse

"Namens GroenLinks wil ik graag eerst terugkijken naar de afgelopen vier jaar en daarna vooruit kijken naar wat volgt.

GroenLinks heeft samen met de coalitie, college en raad hard gewerkt aan de stad, ik noem een aantal zaken:

de decentralisaties in het sociaal domein, meer maatwerk bij WMO voorzieningen, de voorzieningen voor mensen met een kleine beurs, meer aandacht voor ontmoetingen van Haarlemmers, onderhoud aan de stad, structureel geld voor dierenopvang, zoals het vogelhospitaal en dierenbescherming, energieneutrale huizen bouwen in verschillende prijscategorieën, structureel in duurzaamheid investeren, meer kansen creëren voor initiatieven van Haarlemmers,

Kortom er is veel gebeurd.

We zijn blij dat we samen een aantal stappen hebben gezet. Afgelopen jaren heeft in Haarlem de financiële broekriem strak gekneld. Er zijn stevige bezuinigingen doorgevoerd. De afspraken om terughoudendheid te betrachten bij de uitgaven en de schulden te verlagen hebben er allemaal aan bijgedragen, dat de gemeentelijke schulden nu eindelijk na jaren van stijgingen omlaag gaan.

Gelukkig is er nu meer ruimte ontstaan om weer te investeren in de toekomst van Haarlem en de Haarlemmers. Dat is goed nieuws.

En dan nu de toekomst, onderverdeeld naar Duurzame stad, Sociale stad, en de toekomstvisie.

Duurzame stad: GroenLinks is blij, dat er in nu deze kadernota 1,5 miljoen Euro jaarlijks wordt vrijgemaakt om sneller te gaan werken aan duurzaamheid. Dat is hard nodig om in 2030 een Klimaat neutrale stad te kunnen zijn. GroenLinks vindt dit natuurlijk niet genoeg want er moet meer vaart gemaakt worden. Vandaag vindt er in Bonn een VN conferentie plaats waar de klimaatdoelstellingen worden besproken en de geluiden over het realiseren daarvan zijn niet positief. Onze fractie blijft pleiten om de komende jaren het structurele budget voor versnelling van duurzaamheid verder te verhogen. We lezen in deze begroting “Behalve op energiegebied, zet Haarlem de versnelling van zijn duurzaamheidsprogramma ook door op het gebied van circulaire economie, klimaatadaptatie en duurzame stadslogistiek”. GroenLinks vindt dat dit het uitgangspunt moet zijn en bij voorbeeld, dat alle fysieke werkzaamheden, die we uitvoeren in Haarlem, op een duurzame en zoveel mogelijk circulaire en natuurinclusieve manier moeten worden uitgevoerd.

1)We vragen het college om ons te laten weten wat er nodig is om de doelstellingen sneller te behalen. Tenslotte zal deze investering op termijn grote kostenbesparingen met zich mee kunnen brengen. En werkgelegenheid opleveren. En helpen de tweedeling te verminderen. We overwegen een motie hiervoor. Graag reactie.

Het hoeft geen betoog, dat de noodzaak, om op maatregelen voor klimaatadaptatie in te zetten, groot is. Zoals het belang van groen in de stad nog groter is bij klimaatverandering dan gedacht. Groen verbetert het milieu, zorgt voor minder luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme perioden. Dus wat GroenLinks betreft zetten we nog meer in op groen in de stad. Nu lezen we, dat het nog steeds niet goed geregeld is bij het planten van de bomen in Haarlem. Dit lijkt op den duur toch een soort kapitaal vernietiging.

2) Kan het college aangeven hoe dit op zo kort mogelijke termijn goed geregeld gaat worden? We overwegen een motie hierover. Graag reactie.

En voorzitter, de Sociale stad:

GroenLinks wil, dat Haarlem een Sociale stad is. GroenLinks meent, dat verbeteren een continue proces is, ook voor de sociale voorzieningen. We verwachten van de gemeentelijke organisatie, dat ze goed gebruik blijft maken van de professionals. In de praktijk is de samenwerking tussen professionals en de vrijwilligers heel belangrijk. Zo ontstaan er ook nieuwe initiatieven om de cohesie te vergroten. Dat kan per wijk verschillen. GroenLinks zal scherp blijven op de maatwerkvoorzieningen van de mensen die ondersteuning nodig hebben.

In Haarlem zorgen we met elkaar en voor elkaar.

Verder zijn er de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet op het gebied van armoedebestrijding. Inmiddels komt er voor deze mensen in 2018 een zorgverzekering zonder eigen risico die ook de eigen bijdrage voor WMO voorzieningen mee verzekert. Dus dat vindt GroenLinks een heel goede ontwikkeling.

Om de mensen, die het hard nodig hebben, is er in deze begroting een bedrag beschikbaar gemaakt uit de reserve Sociaal Domein om in te zetten voor sociale verbeteringen. Hiervoor heeft het college een aantal voorstellen gedaan. Deze voorstellen moeten de mensen. die het nodig hebben, ondersteunen of voorgenomen beleid sneller uit voeren.

We hebben met een aantal partijen een amendement gemaakt op deze voorstellen, waarin o.a. extra geld wordt uitgetrokken voor de aanpak van onoplosbare schulden van jongeren en het rolmodellen project te intensiveren. (Amendement COA)

In het Jaar van de Ontmoeting gaat nu de aandacht uit naar het bestrijden van de eenzaamheid, een van de grootste maatschappelijke problemen van deze tijd. GroenLinks wil hierbij een beroep doen op de gemeente en bewoners om te blijven helpen.

En dan natuurlijk de toegankelijke stad: GroenLinks wil dat Haarlem een toegankelijke stad is en wil concrete maatregelen om de toegankelijkheid van de Haarlem te verbeteren voor o.a. mensen met een beperking. We zijn positief over het budget dat nu wordt uitgetrokken voor de voorbereiding op het ‘jaar van de toegankelijkheid’ in 2018. Het is nog maar het begin om de sociale, digitale en fysieke toegankelijkheid van de stad te verbeteren. Met het jaar van de toegankelijkheid dat voor de deur staat streven wij er naar dat ook mensen met een beperking, fysiek of psychisch, op elk vlak meetellen. Wij willen zorgen voor een toegankelijke stad en een toegankelijke arbeidmarkt voor iedereen.

Wb Economie: GroenLinks wil insteken op een duurzame en toekomstbestendige economie. Dus wij willen sterk inzetten op bv. een circulair bedrijventerrein dat creatieve- en maakindustrie aantrekt. Dat is wat GroenLinks betreft een belangrijk onderdeel van de economie van de toekomst. GroenLinks wil er ook naar streven dat iedereen mee kan doen in de maatschappij op een manier die voldoening geeft en bijdraagt aan de samenleving.

In Haarlem is de afgelopen periode een begin gemaakt met het voorzichtig experimenteren met bijstandsregels. Een versoepeling van de regels van de bijstand biedt de mogelijkheid om op eigen manier bij te dragen aan de samenleving.

En natuurlijk Huisvesting: Onderdak is één van de rechten van de mens volgens de ‘universele verklaring van de rechten van de mens’ van de Verenigde Naties. Haarlemmers moeten ook in Haarlem ergens kunnen wonen. Er moet gebouwd worden en bij nieuwbouw wordt nu ook steeds meer uitgegaan van duurzaam, energieneutraal en bij voorkeur (aard)gasloos. Daarnaast GroenLinks ziet de verduurzaming van de woningvoorraad als een andere grote opgave van de komende jaren. Maar we hebben ook al eerder bepleit om leegstaande kantoren te verbouwen, maar dat blijkt nog niet te willen vlotten.

3) Vraag aan het college: Wanneer wordt dit nu opgepakt ? Graag reactie

De sociale huisvesting is hierbij uiterst belangrijk. Haarlem zal alert moeten zijn en blijven op voldoende aanbod van sociale en betaalbare woningen. Ook voor de mensen die bv. in de maatschappelijke opvang zitten, of bij de RIBW gehuisvest zijn, zij kunnen alleen de volgende stap maken als er voor hen betaalbare woningen zijn. Inmiddels komen de bouwprojecten nu goed op gang. GroenLinks is in elk geval blij met de taskforce huisvesting kwetsbare mensen(p 96). We gaan er van uit, dat hun inspanning gaat zorgen voor een doorstroming en worden graag door het college jaarlijks op de hoogte gehouden.

De toekomstvisie: De gemeente heeft samen met de Haarlemmers een visie ontwikkeld. Volgend op deze visie worden deelvisies en beleid gemaakt. Afgelopen tijd constateren we in Haarlem een groei van economie, van het aantal inwoners, en al wat daar mee gepaard gaat. In de begroting wordt er in een budget voorzien, zodat we ons erop kunnen voorbereiden.

Bv. onderwijs GL blijft pleiten voor een openbaar Havo/WVO school in Schalkwijk. En misschien hebben we op termijn wel een University College in Haarlem. Daarom..

Parkeren: Hoewel we ook nog steeds graag een oplossing willen voor het fietsparkeren in het centrum van Haarlem, zoals een fietsenstalling onder de Botermarkt, kan het ook interessant zijn om te onderzoeken of een parkeergarage voor auto’s op andere plekken volgens een businesscase model, waarbij buurtbewoners een plek kunnen kopen of huren. (bv. bij voor inschrijving)

Voorzitter: Kunst blijft van belang voor Haarlem, we hebben natuurlijk veel cultuur in de musea en theaters van onze stad, maar GroenLinks is ook altijd pleitbezorger geweest voor de kunst in de openbare ruimte. We steunen de motie van PvdA.

Naast veel belangrijke aspecten vinden Haarlemmers wijkhandhaving belangrijk.

4) Wanneer komt het college met de gevraagde inventarisatie naar de capaciteitsbehoefte van wijkhandhaving? Graag reactie

En tot slot willen we een poging doen een oude wens van GroenLinks weer onder de aandacht te brengen, het Oud en Nieuw-feest en het vuurwerk. We begrijpen, dat het voorbeeld van Hilversum op dit moment teveel gevraagd is. Maar een experiment in Tilburg heeft goede resultaten geboekt met het plaatsen van borden bij kwetsbare gebieden, zoals verpleeghuizen, ziekenhuizen, dierenopvang, kinderboerderijen. Op deze borden wordt op ludieke wijze verzocht daar geen vuurwerk af te steken. Wij willen dan ook aan de burgemeester vragen of hij bereid is om een eerste stap te doen door al dít jaar bij wijze van proef dergelijke borden te plaatsen.

5) Kan de burgemeester ons laten weten of hij hiertoe bereid is? Graag reactie

Voorzitter:

Al met al; GroenLinks ziet de toekomst optimistisch tegemoet met sociale voorzieningen, waarbij maatwerk kan worden gegeven, met circulaire ontwikkelplannen, duurzamer, socialer, groener en meer natuur inclusief.

Zoals we dat bij GroenLinks zien: met meer ruimte voor verandering.

Tot zover onze eerste termijn."