De oorzaak van de bijensterfte is een combinatie van factoren. Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw bij Greenpeace:: ‘Onze akkers worden steeds monotoner, met minder verschillende gewassen, waardoor bijen niet genoeg voedsel vinden. Ze vliegen vaker en verder uit, worden hongerig en raken vermoeid. Parasieten als de varroamijt, die zich voeden met het bloed van de bijen, zijn dan extra gevaarlijk. Ze verzwakken de kleine bestuivers niet alleen verder, maar dragen ook virussen en bacteriën over. Bovendien zijn verzwakte bijen extra gevoelig voor schadelijke pesticiden en omgekeerd tasten bestrijdingsmiddelen de weerstand van bijen aan, waardoor ze meer last krijgen van parasieten en ziektes. Bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden zijn razend populair onder boeren, maar extreem giftig voor alles wat zoemt en krioelt.’
Bijen en vlinders zijn afhankelijk van nectar en stuifmeel dat ze vinden ze in bloemen. Met name de bloemen van bloembollen zijn heel erg geschikt en leveren veel nectar. Goed dus om ze in je tuin te planten, want daar kunnen deze nuttige insecten van leven.
bloembollen
Bollen met veel nectar zijn bijvoorbeeld: blauw druifje, sneeuwklokje, anemoon, tulp, krokus, hyacint en de sneeuwroem. Ook sieruien, ook wel Alliums genoemd. Alliums zijn zeer in trek bij insecten en vlinders. De uien bevatten mooie paarse bollen die bestaan uit kleine teelbloemetjes. Elk bloemetje produceert veel nectar, waardoor deze plant een belangrijke voedselbron is voor vlinders.
Vlinders zijn verzot op nectar. Ze zijn niet geïnteresseerd in stuifmeel; hun larven (rupsen) leven van planten. De vorm van de bloem bepaalt voor welk insect een bloem aantrekkelijk is. Vlinders hebben een lange roltong, waarmee ze kunnen snoepen van de nectar in bloemen waar bijen en hommels met hun kortere tong niet of minder goed bij kunnen. Hommels gooien soms hun gewicht in de strijd om een bloem te openen. Sommige hommels, bijvoorbeeld de aardhommel, maken een gaatje aan de zijkant van een bloem om zo alsnog nectar uit een ontoegankelijke bloem te verzamelen.