Op 14 juli diende GroenLinks, samen met PvdA, D66, Actiepartij en SP de motie : ‘Minder regels, meer ruimte voor participatie’ in. De motie werd met grote meerderheid aangenomen.

GroenLinks diende de motie in omdat GroenLinks vindt dat iedereen een kans moet krijgen om mee te kunnen doen in de maatschappij. Het liefst zouden we zien dat iedereen die daarvoor kiest een passende baan heeft en in staat is om in zijn of haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Het hebben van een baan wordt door velen  ervaren als een voorwaarde om als volwaardig deelnemer aan de maatschappij te functioneren. Helaas is er niet voor iedereen betaald werk beschikbaar. Deze werkelijkheid is aanleiding voor GroenLinks om anders naar de begrippen ‘werk’ en ‘inkomen’ te kijken. Hierbij gaat GroenLinks uit van vertrouwen.

Vanuit dat vertrouwen hebben wij in de hierboven genoemde motie aan het college gevraagd om bij het verstrekken van een bijstandsuitkering met coulance om te gaan met de geldende strenge regels. Regelluwheid dus.

 

Veel door het Rijk opgelegde regels die gelden voor het in aanmerking komen en behouden van een bijstandsuitkering staan , naar de mening van GroenLinks, in de weg van optimaal participeren. Zaken als sollicitatieplicht en het beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt leiden er regelmatig toe dat de bijstandsgerechtigde niet de stappen kan zetten richting (betaald of onbetaald) werk die hij of zij zelf graag zou willen zetten.

Het college deelt deze mening en is inmiddels voortvarend aan de slag gegaan met het uitvoering geven aan de motie. Er liep, voor het indienen van de motie, al een aantal projecten in de lijn van de  motie. Zo is er toestemming gevraagd aan het ministerie van SoZaWe om vervolgstappen te zetten in het project Buurtbedrijf Oost  en wordt er middels een experiment in beeld gebracht hoe re-integratie binnen het buurtbedrijf verbonden kan worden met arbeidsmatige dagbesteding.

Ook biedt Haarlem de mogelijkheid om met behoud van uitkering parttime te ondernemen. 
De collectieve inkomsten worden pas verrekend nadat er sprake is van een individuele winstuitkering aan de deelnemers. Onkosten mogen hierop in 
mindering worden gebracht en een deel mag worden benut voor scholing 
en ontwikkeling. 
De klanten worden ontheven van de sollicitatie plicht. 
en hoeven niet deel te nemen aan andere re-integratie trajecten. 


Al met al zijn er nu voor 24 clienten van het UWV mogelijkheden gecreeerd om optimaal te kunnen participeren.

GroenLinks is uiteraard heel blij met het tot nog toe behaalde resultaat en hoopt dat het college verder gaat met het onderzoeken van mogelijkheden om door middel van het realistisch hanteren van de bijstandsregels nog meer mensen in staat te stellen optimaal mee te doen.

Ziggy Klazes