Aan het mooiste plein van Europa staat al sinds mensenheugenis de trotse gevel van het ooit vermaarde Brinkmanncomplex. Achter de gevel is nog maar weinig over van de oude grandeur van het beroemde hotel/restaurant. Er is nog steeds een horecagelegenheid en natuurlijk is er ook het terras nog dat samen met de andere terrassen de Grote Markt tot zo’n heerlijk zitplein maakt.
Daarmee houdt het wel zo’n beetje op. De winkelpassage is op sterven na dood. In de loop der jaren is de een na de ander eruit getrokken. Op de bovenverdiepingen werken ambtenaren van de gemeente Haarlem.

De leegstand  is vele Haarlemmers een doorn in het oog. Op zo’n A-lokatie zou dat niet mogen. Punt is dat de eigenaar (Lips Capital Group)  al jaren in onderhandeling is met de gemeente over een betere bestemming van de ruimte in de Brinkmann.  Daarbij spelen allerlei zaken die om een oplossing vragen, die door beide partijen maar niet gevonden wordt.  De winkels liggen eigenlijk niet in de loop, het is er donker, de plafonds zijn te laag en de ingangen nodigen niet uit om naar binnen te gaan.

De bovenverdiepingen zijn in eigendom van de gemeente Haarlem en dit geplitste eigendom staat ook een betere bestemming van het hele complex in de weg.

De bedoeling is nog steeds dat de ambtenaren gaan verhuizen naar de nieuwe locatie Raaks/verbouwde Postkantoor. Daarvoor zou het gemeentelijke deel van Brinkmann verkocht moeten worden en van het geld wordt een deel van de nieuwe behuizing betaald.

Dit hele plan lijkt nu op losse schroeven te staan. Het is niet de goede tijd om vastgoed te verkopen. En het is ook geen optie voor Haarlem om zelf dan maar de hele Brinkmann te verwerven.

 

Verkoop Brinkmann is nu naar de lange termijn verschoven en Haarlem heeft met LCG afgesproken de komende 5 jaar het winkelgedeelte op te knappen in een poging om de loop er weer in te krijgen. In diezelfde tijd kan dan gekeken worden hoe het verder moet.

 

Met dit plan heeft GroenLinks ingestemd omdat er weinig anders opzit. Wel is er bezorgdheid over de realisatie van het Nieuwe Stadskantoor, want ook de andere locaties die in de verkoop staan hebben te lijden van de recessie: de flat Koningstein aan het Spaarne en het gebouw van de sociale dienst aan de Zijlvest.  Maar ook zonder recessie kan gesteld worden dat B&W er niet in slaagt om het nieuw stadskantoor in deze bestuursperiode echt van de grond te krijgen. Op verzoek van de voltallige oppositie heeft het college nu wel beloofd om inzicht te geven in alle financiële zaken, planningen en risico’s die met de verhuizing naar het nieuwe stadkantoor te maken hebben.