Frank Hilterman stelt namens de Samenwerkende Wijkraden Schalkwijk dat een actieve wijkraad aan belangenbehartiging doet maar initiatieven die geldelijke risico’s met zich meebrengen op afstand moet zetten. In de ambtenarij loop je wel eens tegen muren op en dat is frustrerend, maar hij is tevreden over het instrument wijkcontracten waarin afspraken met de gemeente worden gemaakt over activiteiten en prioriteiten.
Een gespreksronde:
-met Stadsgesprekken/ Stadspunten- Gertjan Ankoné: gesprekken voeren met verassende invalshoeken en ‘uitstel van oordeel’. Seinwezen- Baud Schoenmaeckers ‘buurthuis’ en zonne-energie op het dak, Klein Haarlem en Kracht in Haarlem- Nick Paterson: die sociale ondernemingen met elkaar in contact brengt.
Later vertelt José vd Berg over G1000 dat een bijeenkomst wil organiseren van een grote groep gelote bewoners, die door dialoog ter plekke de agenda bepalen.
Een interview met de raadsleden Ziggy Klazes (GLH) en Bas van Leeuwen (D66) betrokken bij het discussiestuk ‘nieuwe Verbindingen met de stad’ die, samen met PvdA, aan de orde is gesteld in een raadscommissie (met enige procedurele tegenstand), die o.a. het Engelse principe ‘Right to Challenge’ vertaald als ‘buurtrecht’ naar voren brengt. Als een groep bewoners denkt dat ze bijvoorbeeld een stuk groen beter en goedkoper kunnen onderhouden kunnen ze dat aanbieden bij de gemeente. Edo Paardekooper stelt: het moet niet goedkoper, maar is gewoon anders.
Uit de zaal komt kritiek dat m.n. de rechtse partijen uitgezonderd D66, niet de wijk ingaan zodat ze niet weten wat daar speelt.
Verschil van mening is er tussen Piet de Vries die stelt dat de in de nota genoemde buurtbegroting te top-down en te vroeg is en Ziggy Klazes die dat niet vindt.
De burgemeester vertelt dat hij het prima vindt dat burgerinitiatieven het ook zonder de gemeente kunnen, maar wil wel faciliteren en waarderen en coördineren via het beleggen van bijeenkomsten. Hij geeft toe dat een knelpunt is dat zaken soms lang duren bij de gemeente, maar dat heeft zijn oorzaken; er zijn regels en met gemeenschapsgeld moet zorgvuldig worden omgesprongen. Hij wil kijken hoe de snelheid verhoogd kan worden. Als er initiatieven zijn waar verschillende belangen een rol spelen is het logisch dat de gemeente gaat afwegen.
Brigitte Kool is als vrijwillig adviseur verbonden aan de Haarlemmer Kweektuin. Zij denkt dat de gemeente soms onderschat hoe bevlogen vrijwilligers zijn en hoeveel tijd ze steken in een initiatief. Dat zou de gemeente moeten ondersteunen met beschikbaar stellen van vergaderruimte, koffie en ondersteuning. Ondersteuning van gemeente, is soms erg afhankelijk van welke ambtenaar je treft.
In Amersfoort, waar zij als ambtenaar werkte, heeft de gemeente voor een gebied 15 jaar de regie uit handen gegeven aan particulier initiatief, met budget en dus met risico.
De avond werd prima geleid door Mirjam Fopma die zich als gepsreksleider in dienst stelde van de informatie en discussie en niet de neiging had om haar eigen mening op de voorgrond te stellen.