Op 1 oktober stond in de commissie Beheer het agendapunt: Voortgang-stappenplan-Duurzaamheid-Centraal. Het punt is doorgeschoven naar een volgende vergadering. Hierna de concept tekst.
Vergaderstuk 1, vergaderstuk 2, vergaderstuk 3
Nog niet uitgesproken
De onderstaande bijdrage is nog niet uitgesproken in de commissie beheer. Geen reden om onze bijdrage bij het bespreekpunt Duurzaam stappenplan niet te delen. Heb je aanvullingen? Neem dan contact op met Melissa Oosterbroek
GroenLinks vindt dit een mooi document, we zijn blij dat we als eerste van Nederland de stap kunnen zetten om CO2 direct te koppelen aan ons beleid. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we de toekomst van onze stad op de juiste manier in onze eigen begroting meenemen. Super dat we CO2 gebruiken als kernindicator, want CO2, weg ermee!
GroenLinks is blij met het voornemen van de Richtlijn Duurzame Openbare Ruimte / Civiele projecten. Neemt u hier ook de Hior in mee? En wordt deze dan ook gecheckt door onze stadsecoloog? We zien hier ook graag een koppeling met het Groen Beleidsplan. Zodat als we in Haarlem ontwikkelen, natuur positief ontwikkelen. Anders tinten Groen die wellicht een goede aanvulling zou kunnen zijn zijn:
- -> Natuurvriendelijke oevers
- -> Mobiliteitshub elektrisch deel vervoer
- -> Bomen (Benoemen van kap/ herplant)
- -> Flexkantoorplekken
- -> Water
- -> Geveltuinen
- -> Kantoorruimte voor kenniswerkers
- -> Tuin op dak
- -> Water doorlatende tegels in de openbare ruimte
- -> Wadi's
- -> Kringloopwinkels
- -> Mini bibliotheek
- -> CO2 compensatie regelingen met de ontwikkelaar
- -> Maatschappelijk vastgoed
- -> Speeltuinen
- -> Parken (Moestuinen, voedselbossen etc. )
- -> Stoepgangers
- -> Fietsparkeervlonders
- -> Buurtwinkels
- -> Diverse hofjes woonvormen tegen eenzaamheid
- -> Veilig en ecodynamisch licht
- -> Stikstof compensatie
- -> Fijnstof meters
- -> m2 Ecologisch groen
- -> Groen op bushok
- -> Autovrije gedeeltes
- -> Bomenbunkers
- -> Houtbouw
- -> Afspraken in aanbesteding sloop & hergebruik
- -> Gescheiden uitvalbakken in ondergrondse containers
- > Warmtebuizen
- -> Duurzaam gebouw
- -> Energie op dak
- -> Energie op gevel / balkon
- -> Energie in weg / op hekwerk en lantaarn
- -> Buurtbatterijen
- -> Zon/ batterij per object
- -> Laad en ontlaadpleinen
Natuur positief ontwikkelen gaat ook over het verbeteren van de CO2 opname van onze stad. Het is goed dat onze begroting een duurzaamheidsbegroting is.
Enkele dingen die wij vinden:
Het stuk:
1. BOSATLAS VAN DE DUURZAAMHEID heeft veel van de indicatoren zoals u dat beschrijft. Het gaat er wat GroenLinks betreft over om een klimaatpositieve stad te worden en daar kunnen we de Bosatlas goed mee gebruiken, dan hoeven we niet te wachten op verdere beleidsontwikkeling van het Rijk. Dus wethouder kijk naar die Bosatlas, gebruik die kernindicatoren nu zodat we nu kunnen handelen. De klimaatcrisis is echt.
2. PILOTS EN INNOVATIE is nodig en leidraad, niet uitzondering. Risico’s zijn nodig om een stap naar voren te zetten en de crisis de baas te worden. Super dat we daar stappen in zetten en goed om te horen dat Haarlem de beste gemeente is in ons duurzaam aanbesteding beleid. Daar is GroenLinks super trots op en daar kunnen we verder volop inzetten. Onwijs goed om te horen dat we hierdoor mee kunnen doen met een pilot van groene waterstof in de Waarderpolder. Ja dat willen we, en dat is nodig voor ons bedrijfsleven. Wethouder, wilt u ons hier op de hoogte houden? Dit is een enorme kans die GroenLinks niet voorbij wilt laten gaan.
3. SDG’s, die kunnen sowieso worden benoemd in de agenda, zodat de maatschappelijke tegels zichtbaar worden voor de Haarlemmers en zij in hun kracht worden gezet. Het lukt misschien niet in een keer maar de maatregel geveltuin draagt bij aan 7 SDG doelstellingen . SDG’s benoemen kan heel veel inzichtelijk maken dus vergeet ze niet direct in onze bedrijfsvoering, hoe ziet u dat?
4. En dan heeft u het over de afvalverwerking en AEB maar wat ons betreft gebruiken we de AEB zo min mogelijk want al ons afval, is uitval van grondstoffen. Afval bestaat niet. En dat brengt mij ook bij de circulaire economie. Houd het wat dat betreft gewoon simpel. Een grove inschatting of een antwoord van de medewerker van AEB over de uitgestoten CO2 is in deze beginfase wat GroenLinks betreft genoeg. Maar liever maken we helemaal geen gebruik van AEB omdat deze fabriek een lage kwaliteit van de grondstoffen die kunnen worden gerecycled geeft.
5. Deze afhankelijkheid, onzekerheid en onvoorspelbaarheid maken het voor de gemeente niet mogelijk om een “perfecte blauwdruk” te maken van beleid (A) en investeringen (B) waarop basis van de gemeente met volledige zekerheid kan zeggen dat de gemeente klimaatneutraal zal zijn in jaar (C) en dat dit (D) euro kost en dat er sprake is van volledige doelmatigheid en doeltreffendheid. U spreekt hier over kosten, is het mogelijk om dit verder uit te splitsen in investeringen en financieringskosten?