Het college wil dat Haarlem in 2030 klimaatneutraal is en in 2040 aardgasvrij. Dat betekent dat Haarlemmers hun huizen op een andere manier moeten gaan verwarmen. De weg daar naar toe staat in een ‘routekaart’.
Bijna alle Haarlemse huizen zijn op dit moment aangesloten op het gasnet. De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 aardgasvrij moet zijn. Haarlem wil dat al in 2040 bereiken. Als aardgas verdwijnt, moet er iets anders voor in de plaats komen. Een oplossing is een warmtenet. In de toekomst zijn drie warmtenetten voor de hele stad nodig. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Dat warme water komt uit een warmtebron uit de buurt. Haarlem kan bijvoorbeeld de restwarmte van Tata Steel gebruiken. Met dat warme water verwarm je je huis, in plaats van met een eigen cv-ketel.
Warmtenet
Een warmtenet kost vijf jaar voorbereidingstijd en de aanleg tien jaar. Haarlem heeft veertig wijken. Als de stad in 2040 aardgasvrij wil zijn moeten er in zo’n twee wijken per jaar het aardgasnetwerk worden weggehaald en het warmtenet zijn aangelegd.