Foto: 17 december 2016, eerste rit Nachttrein- Sidney,Robbert,Jasper

Het Haarlems college heeft besloten dat de nachttrein tussen Haarlem en Amsterdam nog twee jaar langer zal rijden, tot 2025. Op dit moment rijdt de trein niet vanwege corona, maar er wordt verwacht dat er later weer genoeg mensen gebruik van zullen maken.

Wethouder Robert Berkhout: “Met deze afspraak zorgen we ervoor dat Haarlemmers ook de komende twee jaar ‘s nachts met de trein kunnen blijven reizen. Haarlem hoort wat ons betreft op het nachtnet thuis.”

Robbert Berkhout was samen met Jasper Drost  en Sidney Visser (schaduwraadslid PvdA) de initiator van een actie “Haarlem moet op het Nachtnet” in 2015. Er zijn verschillende moties ingediend en toen de kosten mee bleken te vallen ging de raad begin 2016 in meerderheid akkoord. In 2018 is het programmapunt door GroenLinks in het coalitieakkoord terechtgekomen.

De nachttrein rijdt sinds 2017 op vrijdag- en zaterdagnacht tussen Haarlem en Amsterdam. Sinds 2019 zijn dat per nacht twee heen- en terugritten. Door corona ligt het nachtelijke traject op dit moment helemaal stil, maar daarvoor werd er goed gebruikt gemaakt van de verbinding. Gedurende de hele nacht reisden er ongeveer 350 mensen met de trein. De verwachting is dat het aantal reizigers snel weer zal toenemen wanneer de nachthoreca en discotheken open kunnen.

Met de bewezen gebruikscijfers in de hand pleit de gemeente er in regionaal verband voor om de
nachttrein onder te brengen in de nieuwe concessie voor het hoofdrailnet die
vanaf eind 2024 ingaat.