Om te beginnen met het slechte nieuws: de klimaatonderhandelingen in Durban afgelopen weekend zijn mislukt. Als we blij moeten zijn met “afspraken om verder te onderhandelen”, is dat een bar slecht resultaat en dat valt de VS, Canada, China en India aan te rekenen. Aan de EU heeft dat niet gelegen, al blijft Nederland het Europees gezien het vieze jongetje uit de klas gezien het laagste én dalende (!) percentage duurzaam opgewekte energie, het smerigste oppervlaktewater in Europa en verhoudingsgewijs sterven veel mensen als gevolg van de grote hoeveelheid fijn stof in de lucht.
Toch mag niet verhuld worden dat er ook lichtpuntjes zijn te melden die een langzame verschuiving

naar een duurzamere economie betekenen. Steeds meer grote bedrijven (Unilever bijvoorbeeld) anticiperen op de natuurlijke grenzen van de grondstoffen van de wereld en daarmee de stijgende kosten. Zij zien in dat productie en transport van goederen goedkoper en duurzamer kunnen en veranderen van koers, vaak nog tegen de stroom al keren steeds meer bedrijven van koers.

Op lokaal niveau is onze gemeente Haarlem zich goed aan het ontwikkelen tot een maatschappelijke kracht van belang die stevig inzet op duurzaamheid en doet dat door communicatie, inkoop en het stellen van regels. Alle bedrijfsprocessen staan steeds meer gericht op duurzaamheid en dat is nodig en goed.

Voor u en mij geldt: “the party is over”. Het ongebreidelde consumptieve groeimodel dat is gebaseerd op uitputting van het natuurlijk kapitaal is aan het eind van zijn Latijn en heeft wereldwijd geresulteerd in de huidige financiële en economische crisis. Voor de komende jaren en daarna zal de koopkracht dalen. Dalende huizenprijzen, lastenverzwaringen en waarschijnlijk hogere werkloosheid. Probleem? Ja en Nee. Voor velen betekent dit een toenemende val in armoede veroorzaakt door het meest rechtse kabinet sinds mensenheugenis. Voor degenen die de klappen financieel beter aankunnen betekent het de mogelijkheid anders tegen zaken aan te kijken en keuzes te maken. Enig idee wat de meest verborgen kostenpost is? Juist; de auto. Als er één mogelijkheid is om kosten te reduceren, is dat het snijden in het bezit. Want de trend is: van bezit naar delen. Waarom in godsnaam zou je honderden euro’s per maand (is 350 euro per maand een goede schatting?) kwijt zijn, inclusief de dagelijkse waardevermindering, om een stuk blik 90% van de tijd stil te laten staan als je ook een auto kunt delen met bewoners uit de straat of buurt? Snel weg doen die Saab dus, voordat die sowieso failliet is. Of waarom geen abonnement nemen op een deelauto van Greenwheels? Ze staan er in de stad en alles is on line zo geregeld. In combinatie met fiets, bus of trein duf ik te wedden dat het uw vervoersbehoefte goed dekt. Want ondanks de bezuinigingen van de provincie op de onrendabele lijnen wordt er in de Haarlemse regio hard gewerkt aan een hoogwaardig netwerk van goed busvervoer nieuwe stijl. Ons station Haarlem heeft de grootste fietsenkelder voor 5.000 gratis te stallen (houden we zo alleen niet als het aan de VVD ligt), droge en veilige plaatsen met een directe onderdoorgang naar de perrons en in 2013 komt er een enorme gratis (houden we zo alleen niet als het aan de VVD ligt) fietsgevel aan de Noordkant bij. Fenomenaal! De frequentie van treinen naar Amsterdam gaat van 6 naar 8 keer per uur. Ideaal!

Wij zeggen doen…