Illegale praktijken

De aanpak van rechtsongelijkheid is voor mij een belangrijke drijfveer om politiek actief te zijn. Een voorwaarde voor onze samenleving is dat mensen gelijke rechten en gelijke kansen hebben. Daarom heb ik ook veel aandacht voor de omgang met (uitgeprocedeerde) asielzoekers en illegalen in Haarlem, een  kwetsbare groep waar we met respect om dienen te gaan.

Ruim een maand geleden kreeg ik te horen dat de medicijnverstrekking aan onverzekerde asielzoekers en illegalen is gestopt. Sinds begin dit jaar moeten zij een eigen bijdrage  betalen van 5 euro per keer dat zij medicijnen halen bij een apotheek. Dat is veel geld voor deze groep, omdat we het over mensen hebben die geen recht hebben op inkomen of bijstand en veelal dakloos zijn. En dat plaatst apothekers voor een lastig dilemma: gaan ze de eigen bijdrage vragen, dan kan dat gedoe opleveren. Doe ze het niet, dan moet de apotheker zelf voor de kosten opdraaien. Reden voor een aantal apothekers om de medicijnverstrekking aan (uitgeprocedeerde) asielzoekers en illegalen te stoppen. Zo ook in Haarlem.

Via Diane Mertens van Stem in de Stad hoorde ik over deze schrijnende kwestie en ik heb direct vragen gesteld aan het college. Het college was niet op de hoogte van het probleem en heeft beloofd er op terug te komen. Dat is nog niet gebeurd. Inmiddels is bekend dat apotheek Meerwijk de medicijnen wel aan deze groep verstrekt. Daar word ik blij van, want in een stad als Haarlem moet toch minstens één apotheek beschikbaar zijn voor onverzekerde asielzoekers en illegalen. Anders ondermijn je de rechten van de mens en de wettelijke zorgplicht die je als gemeente nu eenmaal hebt.

Het doel is dus bereikt, maar ik hoop op meer. Ik heb gelezen dat de gemeente Utrecht dit probleem wil aanpakken, en af wil van de verplichte eigen bijdrage. Utrecht wil samen met de andere drie grote steden en de VNG in gesprek met het College voor Zorgverzekeraars. Ik hoop dat ons college in Haarlem dit initiatief ondersteunt. Want ook mensen zonder inkomen of een verblijfsvergunning hebben recht op zorg, sterker nog, die moeten wij als overheid bieden, omdat dat zo is vastgesteld in de universele rechten van de mens.

Ik houdt contact met Stem in de Stad zodat ik op de hoogte blijf van de nieuwe ontwikkelingen en vinger aan de pols kan houden. Want als sprake is van rechtsongelijkheid in de gemeente Haarlem, dan vind ik dat ik als raadslid daar iets aan moet doen.

Cora-Yfke Sikkema