De verwondering van één dag uit het leven van een wethouder.

 

In september 2017 kon ik niet vermoeden dat het telefoontje van Tenda zou leiden tot waar ik nu zoal druk mee ben. Sinds 7 juni ben ik werkzaam als nieuwe wethouder in het college van B&W van Haarlem. Een wereldbaan!



De wekker hoef ik eigenlijk al de hele maand niet meer te zetten.  Ik ben ruim op tijd wakker, spring mijn bed uit, zet een kop thee en lees het Haarlems Dagblad.

Dat lees ik nu anders, ik kijk überhaupt anders. Niet alleen naar de krant, maar ook naar de stad, het fietspad, de bomen, een verkeersopstopping, mijn praatje met de buren is anders, alles heeft een andere betekenis. En ik mag me legitiem met alles gaan bemoeien…

Mijn werkdag begint direct, voordat ik mijn huis verlaat, heb ik de e-mail gecheckt, de appjes gelezen, iBabs geopend en mijn digitale agenda doorgelopen. iBabs is mijn digitale kantoortje.

Ik kom rond half negen binnen op het prachtige stadhuis, loop even bij het secretariaat binnen en steek mijn hoofd om de deur van de bodekamer. Even een grapje met de hoofdbode of een hartelijke groet aan de dames van het secretariaat. En dan mag ik even genieten van enkele minuten rust op mijn prachtige kamer voor dat de dag echt start.  Vaak om 9 uur met de eerste afspraak. Maar soms begint de dag ietsje eerder.

Een willekeurige vrijdag…

Al heel vroeg word ik samen met een van de ambtenaren van cultuur een uurtje rondgeleid in het Teylersmuseum, voordat de deuren officieel open gaan. Een gepassioneerde museumdirecteur vertelt haar dromen over de renovatie en leidt me door het onttakelde huis van Pieter Teyler, waar originaliteit, behoud en oorspronkelijkheid de boventoon voeren in het renovatieplan. Het verbouwingsplan wordt door de gemeente met een kleine impuls gesteund. Ik voel me nederig en enorm bevoorrecht dat ik een privérondleiding krijg door deze prachtige parel aan het Spaarne.

Dan snel ik terug naar het stadhuis, samen met de ambtenaar, en bespreek ondertussen de problemen rondom een ander museum in de stad.

Om 9 uur arriveert de stuurgroep ’Rookvrije Wijk in Haarlem’, een  groep van diverse partners uit de hoek van de wetenschap, het welzijnswerk en de GGD die bezig is om in Haarlem een rookvrije wijk tot stand te brengen. De groep wil gezond gedrag stimuleren, waarbij gezonder langer leven de doelstelling is. Hoe pak je dit aan? Met hulp van elkaar en de hulp van de gemeente is er een plan om gezonder gedrag te stimuleren. Een schone missie.

Om 10 uur heb ik een technische toelichting ( soort colleges voor nieuwe wethouders om hen wegwijs te maken in de verschillende onderdelen van het werkveld) over het woonbeleid in Haarlem. Dit is een serie inwerkuren waarbij ik voortdurend het gevoel krijg dat ik er steeds ietsje meer van snap en tegelijk nog meer van moet horen. Onwetend ben ik in de afkortingen, nota’s, visie of missie, ik moet namen Googelen en mag een beetje meekijken bij de ambtenaren die naast me zitten.



Dan heb ik een combinatiestaf met een collegawethouder over een onderwerp dat ons beiden raakt en waarbij we hopen gezamenlijk op te trekken. Soms zitten we dan met -tig ambtenaren aan tafel die wij aansturen, maar nu ben ik vooral nog luisteraar en stel vragen.

Overigens; dit overleg vindt plaats op een locatie 5 minuten lopen van het stadhuis. Ik ben tot nu toe niet één keer vergeten om mijn toegangspasje mee te nemen, anders kom je nergens ongevraagd in en ze hebben daar lekkere koffie en gezonde broodjes…

Om 13 uur begint dan een ‘gewoon’ stafoverleg waarbij soms 4 nota’s die onder constructie zijn, besproken worden, met drie verschillende onderwerpen (cultuur, maatschappelijke ondersteuningen wonen)…

En dan om 16 uur spoed ik mij weer terug voor mijn “Team Meijs-overleg”. We nemen de agenda van de komende week door. Dan wordt bepaald welke afspraken prioriteit hebben, wie ik zeker moet spreken, werkbezoeken, portefeuille-overleggen of technische bijpraatsessies er ingepland moeten worden.

En dit alles onder bezielde leiding van twee bestuursadviseurs en een managementassistent. Wij zijn samen Team Meijs.  Wij, vooral zij, zorgen dat de portefeuille die in volledige details  2 A4’tjes groot is,  iedere dag soepel verloopt. Als ik naar huis fiets, gaat het mobiele kantoortje mee en ik lees me ’s avonds weer in voor de volgende dag, of lees terug wat ik gemist heb. Tenzij er een werkbezoek is met de fractie bij de Voedselbank, ook weer interessant.