Zicht vanaf de Bavo

Column Wethouder Meijs: Van binnen naar buiten

Op 14 september vierde ik mijn 100ste dag als wethouder van Haarlem.

Ik begin een beetje te wennen aan mijn nieuwe functie. De kledingkast is inmiddels uitgebreid met jasjes en dasjes. Mijn spoedcursus ‘wethouderschap’ begint zijn vruchten af te werpen. Ik hoef niet meer bij elke afkorting  te vragen wat ze betekenen. En als ik contracten voorbij zie komen met meer dan 6 nullen, denk ik niet direct dat de komma ontbreekt of dat er drie nullen teveel staan.

Daarnaast gaat mijn blik steeds meer naar buiten. In het kader van kennisverwerving over het werkveld Maatschappelijke Ondersteuning heb ik een aantal werkbezoeken afgelegd. Op de agenda stonden onder andere een werkbezoek aan de sociale wijkteams, rondleiding bij de dak- en thuislozenopvang, een huisbezoek met een casemanager voor een indicatiestelling thuiszorg en een ontmoeting met een Alzheimer-groep en hun mantelzorgers.

Op cultureel gebied word ik rondgeleid in musea of loop ik de tientallen treden op van de toren van het stadhuis. Er zijn veel  verenigingen of stichtingen, die een verzoek sturen voor een gesprek met de wethouder of mij vragen voor een plechtige opening. Ik ontmoet ongelooflijk gepassioneerde bestuurders, directeuren of belangenbehartigers. Vol vuur en passie vertellen ze over het gebouw, hun project, de doelgroep en hun drijfveren.

Zo ben ik fan geworden van de Vrienden van de Bavo. Na een uitgebreide rondleiding in de Grote of Sint-Bavokerk met onder andere een kijkje bij de beiaardier, voel ik me vereerd met een privé concert op het Müllerorgel. Ik heb de trappen van de toren beklommen en de prachtige zolder bekeken en de trappen van de toren beklommen. Wat een machtig mooi uitzicht heb je daar op de stad. Buitengewoon.

Mijn taak als wethouder begint steeds meer vorm en inhoud te krijgen. Daar helpen deze werkbezoeken, naast de vele documenten die ik lees, enorm bij. Ik voel me een bruggenbouwer tussen de zorgen van ‘mijn’ mensen in de stad en de zoektocht naar de mogelijkheden om daar iets voor te betekenen of te ontzorgen. Daarover in de volgende column meer.

 

Marie-Thérèse Meijs

Wethouder Haarlem

Portefeuilles Zorg, Welzijn, Volksgezondheid, Wonen en Cultuur