Na deze week twee wijkraadbijeenkomsten te hebben bijgewoond ben ik optimistisch gestemd over de staat van de stad. Toegegeven, het waren maar twee wijken, de Krim en de Frans Hals buurt, luidkeels juichen gaat daarom misschien te ver,  maar in beide wijken was de betrokkenheid van de bewoners bij hun wijk groot. En nu de contouren van de participatiesamenleving zich voorzichtig gaan aftekenen is dat een heel goed uitgangspunt.  Natuurlijk werden er op beide vergaderingen punten naar voren gebracht die onze aandacht verdienen.

De Krim (Haarlem Noord, ten westen van Delftlaan)

Zo spraken de bewoners van de Krim hun bezorgdheid uit over de nieuwe inrichting van de voetgangerstunnel onder de Westelijke Randweg. Voor mensen met kinderwagens en voor ouderen met een rollator blijkt deze tunnel een moeilijk toegankelijk obstakel en gezien de demografische samenstelling van de wijk zijn het juist deze bewoners die het meest gebruik maken van de tunnel. Met voortvarendheid hebben zij een  alternatief ontwerp geschetst waarmee ze om tafel gaan met de gemeente en de provincie.

De oplossing die in 2014 is gekozen voor de parkeerproblematiek in de wijk is bevredigend. De bewoners kregen voor de periode van de honkbalweek twee bewonersvignetten waardoor zij, in tegenstelling tot de bezoekers van het evenement, gratis konden parkeren.  Ook de andere kant van de Randweg kreeg deze vignetten waardoor ook daar de overlast tot een minimum beperkt bleef.

Er werd gesproken over de mogelijkheid om in navolging van DE  Ramplaan (‘DE’ staat voor Duurzame Energie)zonnepanelen op het dak van het Mendelcollege te plaatsen voor de lokale energievoorziening. Iets wat GroenLinks natuurlijk toejuicht en graag wil ondersteunen.

Frans Hals buurt

Ook in de Frans Hals buurt kwam het onderwerp parkeren aan de orde. De bewoners van de Maarten van Heemskerkstraat hebben in toenemende mate moeite om hun auto in de buurt te parkeren vanwege de komst van Neo Deo, het nieuwbouwproject op het voormalig terrein van Deo Ziekenhuis. De parkeerkelder die is aangelegd onder het complex staat nagenoeg leeg omdat het voor de nieuwe bewoners goedkoper is om een vergunning aan te schaffen en hun auto op straat te parkeren. Van de belofte van de gemeente om een oplossing te vinden voor dit probleem is vooralsnog weinig terecht gekomen.

De speeltuin in de Saenredamstraat veroorzaakt voor de directe omwonenden veel overlast. Hoewel niet alle aanwezige wijkbewoners de overlast bevestigden leeft wel het gevoel dat er, zeker gezien de escalatie tussen bewoners en gebruikers eerder deze week, een noodzaak is om duidelijker regels af te spreken aangaande het gebruik van de speeltuin en de dialoog tussen de partijen te stimuleren.

Er werd gesproken over het zwerfafval in de wijk. Veel mensen zetten hun zakken te vroeg buiten waardoor meeuwen en andere hongerige dieren zich uitbundig te goed doen aan de inhoud ervan. In afwachting van de ondergrondse containers zouden de bewoners graag een strenger handhavingsbeleid willen.

Tot slot werd de wens uitgesproken om de wijk te ‘vergroenen’ zoals jaren geleden werd voorgesteld in het burgerinitiatief over een groennorm.

Samen doen

Hoewel de ‘problemen’ in de wijken verschillen is er ook een grote overeenkomst:- de toenemende vraag om inzet van de bewoners om hun leefomgeving te onderhouden wordt niet alleen begrepen maar ook gedragen. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat de gemeente de ruimte moet bieden aan de bewoners om een deel van de regie zelf vorm te geven. Het ‘samen doen’ uit het coalitieakkoord is in de Krim en de Frans Hals buurt meer dan een credo.