De invloed van het beleid van de provincie op Haarlem is o.a. zichtbaar via het busvervoer en het windmolenbeleid. Het huidige college van gedeputeerden van VVD, D66, PvdA en CDA heeft in haar collegeprogramma een maximum aantal windmolens op land vastgesteld. Dat maximum in Noord-Holland is het minimale aantal dat de landelijke overheid voor NH verplicht stelt. Maar het huidige provinciale college stelt nog een aantal aanvullende eisen voor windmolens op het land bovenop de eisen die het Rijk stelt.

Het is belangrijk dat o.a. het windmolenbeleid veranderd. Stem daarom op lijst 7 GroenLinks voor een duurzamer, groener en socialer beleid.

Op voormalige stortplaats Schoteroog, in de Waarderpolder staan vier windmolens maar ze wekken geen duurzame energie op want ze staan al vier-en-een-half jaar stil. Ze zijn technisch aan hun eind en aan vervanging toe, ze zijn oud en er zijn geen vervangende onderdelen meer.. Er zijn al langer plannen voor vervanging. Maar de provincie eist dat het aantal molens gelijk of minder is en dat de windturbines eenzelfde, vergelijkbare of geringere ashoogte, rotordiameter en verschijningsvorm hebben. Er zijn al twee keer plannen voor vervangende molens op Schoteroog ingediend.

GroenLinks wethouder Sikkema heeft meermaals aandacht gevraagd bij VVD gedeputeerde Post voor de stilstaande windmolens en gemeentelijke steun aangegeven voor de alternatieve plannen van Liander en de Stichting Kennemer Energie die zijn aangeboden maar kreeg tot haar frustratie telkens nul op het rekest.

Liander is eigenaar van de huidige molens maar mag wettelijk geen molens exploiteren. Dat zou kunnen gebeuren door een beheerder die namens aandeelhouders bestaande uit bedrijven en bewoners in de postcodegebieden rond de molens de elektriciteit produceert. De Stichting Kennemer Energie zou dat wind-postcoderoos-project willen gaan uitvoeren.

Vervangende molens kunnen wel vier keer zoveel duurzame energie opwekken dan de oude. Op jaarbasis kunnen nieuwe windmolens circa 7,5 miljoen kiloWattuur (kWh) aan elektriciteit produceren. Gelijk aan het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 2.500 huishoudens.

De 40 meter hoge molens staan er al lang en zijn in Haarlem geaccepteerd. De meeste Haarlemmers vinden het echter onacceptabel dat ze al bijna vijf jaar stil staan.

Er is een voorstel om ze te vervangen door molens die uit West-Friesland komen. De provincie wijst een ontheffing echter af omdat de ‘verschijningsvorm’ van de molens afwijkt van de huidige ‘verschijningsvorm’; de huidige windmolens hebben namelijk drie rotorbladen en de voorgestelde windmolens hebben er maar twee.