Uitgesproken GroenLinks in de commissie beheer van 15 november door Melissa Oosterbroek

 

Duurzaamheid dat vinden we bij GroenLinks belangrijk. Wij willen een overheid die aan het begin staat van elke innovatie. We willen een overheid die kiest voor de lange termijn. We willen een overheid die ondernemers en inwoners faciliteert om goede dingen te doen.

We zijn verheugd dat landelijk is besloten onze fossiele brandstoffen de deur uit te doen. We gaan van het gas af en de gemeente Haarlem is koploper! Het is efficiënt om mee te doen met het format van landelijk. Op het moment dat we als koploper voor extra geld uit het Rijk gaan zorgen; zorgen we er daarmee voor dat we makkelijk met het Rijk kunnen communiceren. Wij willen onze koploper positie behouden en ik heb er goed vertrouwen in dat we stappen zetten naar een duurzame toekomst. Een toekomst waar mijn dochter nog steeds de koraalriffen in de rode zee kan bezoeken, een toekomst waar mijn dochter in ongeveer hetzelfde Haarlem als nu kan opgroeien.

U nodigt raadsleden uit om opmerkingen en aanvullingen op de duurzaamheidsmonitor kenbaar te maken. Deze monitor is veel aantrekkelijker en duidelijker dan de vorige. Bedankt hiervoor. Duurzaamheid behelst veel. Een verhoging van het aantal bomen, zonnepanelen, windmolens, fietsers, deelauto´s, laadpalen, geveltuinen en groene daken en het verlagen van het aantal gasaansluitingen en kilo’s aan restafval vinden wij ook verduurzaming van onze gemeente. Wellicht dat deze kengetallen makkelijk te verkrijgen zijn en opgenomen kunnen worden in de monitor.
 

GroenLinks vindt het een goede ontwikkeling dat ook onze landelijke overheid inziet dat fossiele brandstoffen echt “van 2017 zijn”. Het is prettig om ook de landelijke monitor te volgen op het gebied van duurzaamheid maar hoe borgen we de verschillen tussen de oude en de nieuwe monitor? Landelijk gaat de gasprijs sterk stijgen, soms wel met 700 euro per jaar voor een huishouden aan extra belasting. Als ik bij de Ikea loop en ik loop in de keukenafdeling langs al die gasfornuizen dan wens ik dat we snel iedereen op de hoogte stellen. Het is verschrikkelijk zonde als onze inwoners nu nog steeds kiezen voor een ouderwets fornuis. Weten alle Haarlemmers dat ze veel goedkoper kunnen gaan koken op inductie? Is het een idee om ze een gratis pannen inductie set cadeau te doen?

 

De zonnedaken

Maar 1/3de van ons verbruik aan elektriciteit kan van de zon komen. Althans dat is de verwachting. In de zomer hebben we meer zon dan in de winter. afgelopen week heeft mijn warmtepomp niet hoeven draaien op extra elektriciteit ómdat de zon nog schijnt. En wist u dat er zonnepanelen zijn die warmte & elektriciteit opwekken?

Daken zijn voor ons net zo belangrijk voor onze energie voorziening als grond is voor het bouwen van woningen. Ik verwacht dan ook extra inspanning van de wethouder om ondernemers te overtuigen mee te doen aan onze energietransitie. We hebben maar een beperkt aantal daken die gemakkelijk van veel zonnepanelenzijn te voorzien; het dakoppervlak van de brandweercentrale, het dakoppervlak van het ziekenhuis, het dakoppervlak van de basisschool. Bent u het met mij eens dat deze organisaties sneller bewegen als u het direct aan ze vraagt en uitlegt? We hebben een geweldige coöperatie, Kennemer Energie. Deze coöperatie kan makkelijk geld van onze inwoners bewegen voor het realiseren van deze zonnedaken Deze coöperatie kan makkelijk geld van onze inwoners bewegen voor het realiseren van deze zonnedaken, mede door de postcoderoosregeling van het Rijk. Mijn advies aan de wethouder: maak gebruik van deze coöperatie maar ga ook samen met de ondernemers en inwoners met de voeten in de klei staan. De energietransitie is onze gezamenlijke opgave en, niet onbelangrijk, in beginsel onze verantwoordelijkheid .

https://gemeentebestuur.haarlem.nl/Vergaderingen/Commissie-beheer/2018/…

https://gemeentebestuur.haarlem.nl/Vergaderingen/Commissie-beheer/2018/…