Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog worden we geconfronteerd met beperkingen in onze bewegingsvrijheid en in het openbare leven. Dat is behoorlijk wennen en iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om. Voor ons raadsleden is dat niet anders. Is ons dagelijks leven normaal gesproken gevuld met werk, bijeenkomsten, fractievergaderingen, raadsmarkten, raadsvergaderingen, wijkraadsvergaderingen etc , nu is onze agenda leeg en zitten ook wij thuis.

Hoe vullen wij onze dagen, hoe maken wij dat wij niet helemaal stilstaan, hoe kunnen we onze rol als raadsleden toch nog enigszins vervullen? Een kort rondje langs de fractieleden van GroenLinks Haarlem-

Jasper, de fractievoorzitter, werkt vanuit huis voor zijn werkgever. Daarnaast is hij druk met het informeren van de rest van de fractie over de aangepaste vergaderorde en houdt hij nauw contact met het college en de griffie over de lopende zaken. In de momenten die dan nog overblijven wandelt hij graag op het strand met vriendin Merel.

Sacha, de vicefractievoorzitter, is na een ski-ongeval in Oostenrijk aan het herstellen wanneer de maatregelen van kracht worden. Sindsdien werkt ook zij vanuit huis, leest veel en probeert het gesprek op gang te brengen over hoe we het leven gaan inrichten wanneer de crisis voorbij is. ‘Wat kunnen we leren’ en ‘hoe kunnen we het omzetten in iets positiefs’ zijn de vragen die haar bezighouden.

Roséanne heeft bij haar buren geïnformeerd of ze iets voor hen kan betekenen, daarnaast werkt ze vanuit huis voor FNV. Verder heeft ze haar recept voor bananenbrood verder verfijnd, heeft ze een afscheidsmuts gehaakt voor de vertrekkende griffier, leest ze en gamet ze, al dan niet met haar echtgenoot.

Burhan werkt voor het UWV en heeft er dus een grote uitvoeringstaak bijgekregen. Daarnaast mantelzorgt hij voor zijn ouders en helpt hij zijn kinderen met hun huiswerk nu zij niet naar school kunnen.

Ziggy is bezig met het reorganiseren met de initiatieven die nog op stapel staan/stonden en waarbij zij betrokken is zoals de Tafel van Veel, de Tafel van Veel voor 775 personen, exposities in fotogalerie de Gang en de serie interviews over zorg die gepland stond vanaf 15 maart. Verder leest zij veel, volgt zij het nieuws en maakt lange wandelingen, al dan niet in gezelschap van haar jongste zoon Milan.

Peter leest stukken die niet direct onder zijn portefeuille vallen maar wel zijn interesse hebben en zorgt ‘op afstand’ voor zijn moeder die 90 is en nog zelfstandig woont. Hij voert gesprekken door het raam en doet boodschappen, zonder te hamsteren. Peter is ZZP’er en ook voor hem zijn veel opdrachten komen te vervallen. Zijn credo: tijd voor reflectie!

Ikiena gebruikt haar tijd om de raadsstukken en de stapel achterstallige boeken te lezen, te solliciteren en te wandelen. De natuur voelt de lente en ondanks haar zorgen over haar kwetsbare naasten, kan zij ook genieten van het ontluikend groen en de fluitende vogels. Haar credo: houd ruimte voor humor en relativering, het komt goed.

Najim werkt voor een telecom provider en omdat communicatie in deze tijden nog belangrijker is dan normaal draait hij overuren. Dat probeert hij zo goed mogelijk te combineren met zijn verantwoordelijkheden als vader.

Melissa voelt zich strijdbaar voor de vele ondernemers en ZZP'ers die zonder cashflow zijn komen te zitten. Haar dochtertje Isabelle van bijna twee is de hele dag thuis en daardoor komt zij minder aan werken toe dan zij graag zou willen. Wel houdt ze het laatste nieuws zo goed mogelijk in de gaten . Ze maakt zich zorgen over het lot van de ondernemers en vreest een recessie. Desondanks blijft zij positief en probeert zij zoveel mogelijk contact te houden met de mensen om haar heen.

Tot zover de fractie in vogelvlucht. Natuurlijk hopen ook wij dat het leed snel geleden zal zijn. En we hopen dat er, naast de vervelende consequenties van deze situatie, ook ruimte is om te genieten van de mooie dingen die ook gebeuren,- allereerst de saamhorigheid, solidariteit en hulpvaardigheid. Daarnaast de schonere lucht door minder vlieg- en autoverkeer, de versoepeling van de starre regels die de afgelopen jaren de dienst uitmaakten in bijvoorbeeld zorg en onderwijs, een soort basisinkomen,- iets dat GroenLinks al jaren probeert op de politieke agenda te krijgen, de aandacht voor lokale leveranciers van levensmiddelen… deze crisis kan gezien worden als een proeve van veerkracht, flexibiliteit en creativiteit.

Het heeft er alle schijn van dat we de kans hebben hier beter uit te komen- duurzamer, wijzer en gelouterd.  Laten we, zonder het leed dat er ook is uit het oog te verliezen, deze crisis, waar mogelijk, dus ook zien als een geweldige kans.

Voor iedereen: Stay positive, stay safe!

Tot snel! (Samenstelling Ziggy)