Geef deze week extra aandacht aan de ijsvogel en ander water afhankelijke dieren. Nu de vorst is ingezet krijgen watervogels minder leefruimte. Nu het voor een langere periode vriest is het belangrijk om ecologische wakken te onderhouden.

Anders dan de naam van de vogel doet vermoeden houdt een vogel niet van ijs omdat de vogel alleen vis eet. Daarom wordt de vogel in koude periodes vaak verzwakt of overleden langs een wak gevonden. De vogel is dus vaak op het ijs gevonden en heeft daar naar waarschijnlijkheid zijn naam aan te danken.

Meer feiten over ijsvogels en de populatie vind je hier: IJsvogels, ijs en wakken (vwggooi.nl)

Vogelwerkgroep

De vogelwerkgroep heeft onlangs vrijwilligers opgeroepen om wakken te maken in het ijs voor de watervogels.  Onder leiding van de vogelwerkgroep worden wakken open gehouden. Echter kunnen zij nog meer vrijwilligers gebruiken!  Meld je dan aan via de vogelwerkgroep Kennemer of doe mee met de whatsapp groep om een wak te onderhouden:

https://chat.whatsapp.com/CtcteIs8bFb7ZORz86mEWB

Hoe onderhoud je een wak?

Zoek een plek onder een overhangende tak of struik. Breek het ijs als het ijs nog dun is met een klauwhamer getaped om een buis of bezemsteel.  Als het 8 tot 4 graden vriest moet het wak tweemaal daags worden opengehouden.

Meer informatie over hoe je een wak onderhoud vind je hier https://www.youtube.com/watch?v=Cfy5wEG_jOA

Foto: Martha de Jong-Lantink