Raadslid Anita de Jong is spreekster op woensdag 1 april (geen grap) een thema-avond over ‘Afval’. Afval als grondstof (of Afval = Voedsel).

Plaats: Mondiaal Centrum, Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem Tijd: van 19.30 tot 22.00 uur.
Naast andere sprekers zal Anita de Jong namens GroenLinks Haarlem het initiatiefvoorstel: ‘Duurzaam omgaan met afval in Haarlem’ (zie onderstaand bericht) toelichten welke is ingediend bij de gemeenteraad.

Georganiseerd door het Platform Duurzaam Haarlem.

Speciale gasten zijn mensen van een gemeente waar flink aan gescheiden inzamelen wordt gedaan: Apeldoorn met milieuambtenaar Marc Veenhuizen en Haarlemmermeer met wethouder Jeroen Nobel van onder meer Milieu. Natuurlijk is ook de Haarlemse politiek uitgenodigd. Wethouder Maarten Divendal komt (onder voorbehoud) anders stuurt hij een goede vervanger. En de mensen die er nauw bij betrokken zijn: de Spaarnelanden.  

De (centrale) vraag van de avond: hoe brengen we de hoeveelheid restafval (de grijze zak of rolemmer) drastisch terug en gaan we veel meer gescheiden inzamelen?  

Haarlem bungelt onder aan de lijst van middelgrote gemeenten, waar het om duurzaam afvalbeheer gaat. Vergelijkbare gemeenten (Maastricht, Apeldoorn en Nijmegen) slagen er wel in om een groot deel van de (huishoudelijke) afval gescheiden in te zamelen en zijn niet duurder uit (gemeente niet en de inwoners niet).

Afval was altijd al voedsel, denk maar aan de schillenboer uit je jeugd of van verhalen van je ouders. ‘Afval’ is alleen veel duurder geworden en kan steeds meer als grondstof dienen. Dat is goed voor de economie, maar zeker ook voor het milieu. 

De avond zal onder meer bestaan uit een kleine quiz, daarna een korte presentatie hoe we staan met afval in Haarlem en Nederland en daarna een discussie met deskundigen, beleidsmakers en de zaal.

Ook jongeren geven hun kijk op de zaak onder meer door een fotoreportage.