Bij de winkel van FrietHoes in Haarlem kunnen mensen een ‘frietje sociaal’ bestellen: geen portie voor zichzelf, maar voor iemand die het wat zwaarder heeft. Dit kan iedereen zijn - de persoon die het bestelt, weet niet voor wie het uiteindelijk is. ,,We willen gewoon iets liefs doen", vertelt bedenker Kasper van Heerden.

FrietHoes heeft al elf jaar een winkeltje aan de Kruisweg in Haarlem.

Na bestelling van een ‘frietje speciaal’ wordt er een pingpongballetje in een pot gedaan. Als er een balletje in zit, kan iemand een gratis frietje halen. ,,Ik had honderd balletjes besteld, maar binnen een week waren er al 190 frietjes sociaal besteld”, zegt Van Heerden. ,,Dit hadden we nooit verwacht.”

Een frietje sociaal is de helft goedkoper dan een normaal patatje met saus en kost 1,50 euro. Op 8 december zette FrietHoes het idee op Facebook .

Het is ook mogelijk online te doneren en een frietje sociaal te bestellen met iDeal kun je een frietje sociaal bestellen op frietjesociaal.nl.  Om te voorkomen dat mensen zich ongemakkelijk voelen, ontwierp hij waardebonnen. Friethoes gaat met honderd waardebonnen langs de voedselbank.”