Groen Dak Parkeergarage De Kamp
Groen Dak Parkeergarage De Kamp

Een groen dak op gymzaal Phoenixstraat

Afgelopen donderdag werd het amendement Groen dak Doen! aangenomen. Deze wijziging werd ingediend door de PvdA en GroenLinks Haarlem. Het bleef even spannend voor de indieners maar na een toezegging van de wethouder Botter (D66) werd de motie aangenomen. Dat betekent dat het dak van de gymzaal in de Phoenixstraat, niet alleen zonnepanelen krijgt maar ook een groen dak!

Vanwege de biodiversiteit & de buurt

Sedum verandert het hele jaar door van kleur en ziet er ook in de winter mooi groen uit. Hoewel het dak van de gymzaal hoog wordt zullen de buurtbewoners toch van dit dak gaan genieten. Zo weten we in ieder geval zeker dat de insecten erg blij zullen zijn met het dak. De bijen vinden deze bloemen namelijk geweldig.

Let maar eens op in de zomer bij het groene dak van de parkeergarage de Kamp. Als je vanuit de derde verdieping naar buiten kijkt dan kan je bijen en andere insecten van bloem naar bloemen zien vliegen. Verder is het onderhoud van een groen dak minimaal; als de zonnepanelen worden schoongemaakt kan het onkruid gelijktijdig worden verwijderd.

Vanwege een hoger rendement op de zonnepanelen

Als het super mooi weer is met veel zon en de zonnepanelen erg veel elektriciteit opwekken dan wordt het zonnepaneel erg warm. Dit is slecht voor de zonnecel zelf en zorgt ervoor dat hij minder productief wordt. Een groen dak zorgt ervoor dat de zonnepanelen minder heet worden waardoor de zonnecellen langer meegaan.

Vanwege de isolatiewaarde van het dak

Een groen dak is een stevige laag isolatie. Het is een vervanging van de isolatiematerialen die anders zouden worden aangebracht bij de bouw van het dak. Het groene dak is onderdeel van de constructie van een nieuw gebouw. Daarom is het een goed moment om wanneer je een nieuw gebouw maakt te kiezen voor een groen dak.

In het coalitieakkoord Duurzaam Doen hebben we afgesproken dat we natuur inclusief gaan bouwen. Dat betekent dat we elke keer als we gebouwen gaan realiseren, natuur moeten meenemen in deze stap. Een groen dak is één van de oplossingen hiervoor. Als overheid, de gemeente en GroenLinks geven we het goede voorbeeld. GroenLinks gaat er vervolgens op letten dat de ambtelijke organisatie leert een groen dak op een kostendekkende manier in te kopen. Tegelijkertijd is het belangrijk om de markt voor de groene daken op een volwassen niveau te krijgen zodat steeds meer Haarlemmers de voordelen van natuur inclusief bouwen gaan inzien!